A rendőrség nyomoz Orbán Anita férjének volt cége után

2010.02.10. 06:42 Módosítva: 2010.02.10. 14:06
A rendőrség vizsgálja annak a cégnek a BKV-val kötött szerződéseit is, amelyben korábban a napokban visszalépett fideszes képviselőjelölt, Orbán Anita férje volt az egyik vezető – olvasható a Népszabadságban. Orbán Krisztián közleménye szerint nem volt köze a BKV-s szerződésekhez, és utal arra, hogy épp azok miatt távozott a CEMI-től.

A rendőrség a napilapnak megerősítette, hogy a BRFK gazdaságvédelmi főosztálya a többi közt a CEMI (Central European Management Intelligence) tanácsadó céggel még 2007-ben kötött megállapodást is vizsgálja. A CEMI tíz hónap alatt 287 millió forintot kasszírozott tanácsaiért a BKV-tól és a cég szenior partnerei óránként százezer forintot, junior partnerei hetvenötezret, elemzői harmincötezret számláztak.

Orbán Anita
Orbán Anita

A CEMI egyik korábbi "ügyvezető partnere" Orbán Krisztián volt, aki most az Oriens nevű tanácsadócég egyik irányítója, és a múlt hétvégén visszalépett fideszes képviselőjelölt, Orbán Anita férje - áll a cikkben.

A Népszabadság információi szerint Orbán Anita hirtelen visszalépése a képviselőjelöltségtől sokakat meglepett, a fiatal politikusnőt ugyanis a párt egyik komoly reménységeként tartották számon. A Fidesz pár napja közleményben tudatta, hogy mégsem őt indítják a főváros 16. számú választókörzetében, hanem Simicskó Istvánt. A közlemény szerint Orbán Anita egészségügyi okok miatt nem tudja vállalni a képviselő-jelöltséget - írta a lap.

Orbán Krisztián szerda reggeli közleménye szerint semmi köze nem volt a BKV-s ügyletekhez, és épp az egyoldalúvá váló ügyfélstratégia miatt távozott a cégtől 2007 augusztusában. Orbán más üzletágnál dolgozott, de távozását követően pár hónapig még társügyvezető, 2008 végéig pedig  tulajdonos maradt, hogy távozása ne rontsa a cég hírnevét. Mint írja, a cég 2007 szeptembere után keletkezett jövedelmeiből már nem részesedett.

Kora délután a CEMI is közleményben reagált a hírrel kapcsolatban. Mint írják, a 2007-ben kötött BKV-s tanácsadói szerződésük létének ténye közel három éve nyilvános. "A szerződést és a teljesítést igazoló tényeket azóta több esetben is megvizsgálták. A rendőrség 2008. márciusától 2008. augusztusáig folytatott vizsgálatot többek között cégünk szerződésével kapcsolatban, „ismeretlen tettes ellen, ismeretlen személy által tett feljelentés alapján”. A nyomozást a teljesítést igazoló tények vizsgálata, adatgyűjtés és tanúk meghallgatása után 2008. augusztus 15-én bűncselekmény hiányában megszüntették." - áll a közleményben, mely szerint "a CEMI a szervezet-átalakítással éves szinten 4,4 milliárd forintos eredményjavulást ért el, összesen 1037 fős létszám-racionalizálással."