no

Több millió vakcina marad a raktárakban

2010.02.10. 16:34 Módosítva: 2010.02.10. 16:34
Az oltópontok bezártak, járvány már nincs, és eddig csak 3 millió oltást adtak be a kormány által 4,4 milliárd forintért megrendelt 4 millió dózisból és a patikáknak szánt további 2 millióból. Az Egészségügyi Minisztérium szerint a meglévő készletekre még szükség lehet tavasszal, ha a fertőzések száma ismét emelkedik. Több európai ország is túlrendelte magát oltóanyagból, de a WHO főigazgatója szerint jobb egy mérsékelt járvány nagy oltóanyag-készletekkel, mint egy súlyos járvány alkalmatlan vakcinával.

Január utolsó hetében 15 400-an fordultak influenzaszerű megbetegedésekkel orvoshoz. Ez a mennyiség jóval alatta marad a járvány csúcspontján, novemberben és decemberben regisztrált heti 20-45 ezer új betegnek (a magyar hatóságok 20 ezer új megbetegedésnél beszélnek járványról). Ahogy a grafikon kék vonalán is látható, az új betegek száma az előző héthez képest valamelyest emelkedett, 8 százalékkal (a járvány idején 30 százalékkal emelkedett a betegek száma hétről-hétre).

graf3

A most orvoshoz fordulók között azonban egyre kevesebb az, aki az új influenzától betegedett meg. Száz olyan beteg közül, akinél mikrobiológiai vizsgálat történt, mindössze 5 bizonyult influenza pozitívnak. A betegségeket egyre inkább más kórokozók, parainfluenzavírus, Mycoplasma pneumoniae és Chlamydia pneumoniae okozzák.

Fölös készletek

A csekély érdeklődés miatt az oltópontok február 4-től bezártak. Aki most akarja oltatni magát, annak a háziorvosához kell fordulnia. Az ÁNTSZ hivatalos weboldala, a jarvany.hu szerint január 22-ig 3,7 millió oltást szállítottak ki a háziorvosokhoz és a patikákba. Az Egészségügyi Minisztérium becslése szerint ebből mostanáig 3 millió dózist adtak be az orvosok.

A magyar kormány a járvány elején 4 millió adag vakcinát rendelt meg az Omninvest Kft-től 4,4 milliárd forintért. A cég ezen kívül 2 millió adagot gyártott, amely patikai forgalomba kerül, és amelyért a felhasználónak kell fizetnie. A legszerényebb számítások szerint is tehát jelenleg 3 millió adag vakcina van még, amelyet nem adtak be, és amelynek jelentős részét lehet, hogy meg kell semmisíteni. Az új influenza elleni oltóanyag szavatossági ideje egy év. Miután a fertőzéseket okozó vírustörzsek összetétele szezonról szezonra változik, minden alkalommal új összetételű vakcinát kell gyártani.

Az állam által megrendelt és kifizetett 4 millió vakcinából az Egészségügyi Minisztérium közlése szerint 2,2 millió ampulla fogyott el, a patikai forgalomban 600-800 ezer ment el. A tárca szerint még nem lehet beszélni a járvány végéről. A korábbi tapasztalatok is azt mutatták, hogy az influenza több hullámban támad, így nálunk is várható, hogy február-márciustól ismét több fertőzés lesz. A minisztérium ezért  továbbra is mindenkinek azt javasolja, hogy aki még nem tette meg, oltassa be magát. A szakemberek szerint egy újabb járványhullámot úgy lehetne elkerülni, ha legalább 7 millióan szereznének védelmet az új influenza ellen.

Ha jön is tavasszal második hullám, arra a mostani oltóanyag védettséget nyújt, mondta az Index kérdésére Németh Zsolt az Omninvest szóvivője. Az elmúlt hetekben a karácsonyi szünet és a hideg idő miatt valóban csökkent a fertőzések száma, de a korábbi adatok azt mutatják, hogy várható egy újabb hullám is.

Eladják vagy segélyként osztják a vakcinát

A cég - mint minden évben -  WHO és az európai hatóságok iránymutatása alapján készíti majd el el az új vakcinát, amely már a 2010/2011-es influenzaszezonra lesz érvényes, tehát ősztől alkalmazható. A cég a Magyarországnak gyártott mennyiségen túl néhány Európai Unión kívüli európai, valamint néhány ázsiai országnak adott el oltóanyagot összesen 400 ezer adagot, közölte az Index kérdésére Németh Zsolt.

Kiderült, hogy a legtöbb európai ország túlbecsülte az igényt a vakcinára. A 65 millió lakosú Franciaország 94 millió adag oltóanyagot rendelt meg, mert azt feltételezték, hogy a védettséghez kétszer kell beadni az oltást. Október óta csak 5 millió kérte az oltást. A párizsi egészségügyi minisztérium ezért most Katarnak, Egyiptomnak, Mexikónak és Ukrajnának akarja eladni fölössé váló készleteit.

A H1N1 elleni Panenza nevű oltóanyagot csomagolják a Sanofi-Pasteur gyógyszergyár Párizstól nyugatra működő üzemében
A H1N1 elleni Panenza nevű oltóanyagot csomagolják a Sanofi-Pasteur gyógyszergyár Párizstól nyugatra működő üzemében

Németország 50 millió adagot rendelt, de a 82 milliós lakosságnak csak 5 százaléka (4 millió) oltatta be magát, ezért Berlin Afganisztánnak és Ukrajnának akar szálítani, Moldova, Koszovó, Mongólia és a Maldív-szigetek pedig segélyképpen ingyen szeretnének kapni a felesleges vakcinából. Hollandia már novemberben bejelentette, hogy a megrendelt 34 millió adag oltóanyagból 19 milliót el akar adni. Nagy-Britannia is fontolgatja, hogy a fölös oltóanyag egy részét eladja.

Az úgynevezett új influenza ellen létrehozott vakcinából a mintegy 10 és fél millió lakosú Belgiumban 12,6 millió adagot halmoztak fel, és e készlet 10 százalékát most az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közvetítésével szétosztják a rászoruló harmadik világbeli országok között.

Jobb tévedni

Azt az Egészségügyi Világszervezet is megerősítette, hogy az új influenza járvány szerencsére nem az 1918-as spanyolnáthához hasonló, az inkább az 1957-es és az 1968-as járványhoz hasonlít. Margaret Chan a WHO főigazgatója szerint közegészségügyi válsághelyzet esetén jobb az óvatosság irányában tévedni. "Mindannyian jobban szeretnénk mérsékelt járványt látni nagy oltóanyag-készletekkel, mint súlyos járványt alkalmatlan vakcinával" - nyilatkozta  a főigazgató.

Az Egészségügyi Világszervezetnak (WHO) a világjárványról szóló túlzott jóslataival  január végén az Európa Tanács (ET) is nyilvános meghallgatáson foglalkozott. Több EP-képviselő szerint az újinfluenza nem valóságos pandémia, hanem "áljárvány", amelyet a gyógyszeripari lobbi a veszély eltúlzásával erőltetett a világra, hogy minél több oltóanyagot adhasson el.

Az eddigi összesítések szerint Magyarországon 112-en haltak meg az új influenza következtében, a világon a WHO adatai szerint közel 14 ezer halálos áldozatot szedett a H1N1-es vírus. Figyelemreméltó, hogy Magyarországon az elhunytak körülbelül harmada nem tartozott rizikócsoportba, harmaduknak csupán egy, a többieknek pedig több alapbetegsége volt.

graf2

Nem igazolódtak a korábbi félelmek, hogy a magyar oltóanyag súlyos mellékhatásokat, oltási reakciókat okoz. Az Országos Gyógyszerészeti Intézet kimutatása szerint közel 3 millió beoltott ember közül 2009. október 9. és 2010. január 31. között mindössze 277 embernél jelentettek valamilyen mellékhatást. A 277 eset közül 60, azaz a jelentett mellékhatások 21 százaléka minősült súlyosnak.