A héten már csak kisebb hó várható

2010.02.11. 09:03 Módosítva: 2010.02.11. 14:50

Kutyákat mentettek

Beszakadt a jég a Dunán két kutya alatt a fővárosban csütörtök délelőtt. Az ebek a Gubacsi híd pesti oldalánál kerültek a vízbe. Egyikük még ki tudott mászni, ezután elszaladt. A másik állatot a szárazföldről nem lehet megközelíteni, ezért a tűzoltóság búvárszolgálata már elindult, hogy kimentsék - mondta el Molnár Péter, a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság szóvivője.

Csütörtökön gyengül a havazás. A nyugati megyékben még havazik, de sok helyen már csak havas eső esik.

Éjszaka van, ahol fél méter friss hó hullott. Egy út járhatatlan hóátfúvás miatt, sok helyen csak lassan lehet haladni. A főváros tömegközlekedésében továbbra sem okoz fennakadást a havazás: minden vonalon közlekednek a járatok, késésekre nem kell számítani.

A Dunántúlon eddig 15-25 centi hó esett, Zalában, Somogyban és Fejér megyében a friss hó vastagsága helyenként eléri a 35 centimétert, Harkányban pedig félméteres havat mértek.

A Magyar Közút tájékoztatása szerint gépeik folyamatosan dolgoznak az utakon, ennek ellenére a főutak havasak, hókásásak, latyakosak és lassan járhatók. A mellékutak mindenütt havasak, és nehezen lehet rajtuk közlekedni. Egy elzárt településről kaptunk hírt (Velem, Vas megye), Söjtör és Tófej között továbbra sem lehet közlekedni hófúvás miatt.

Súlyos baleset Vas megyében

Vas megyében szerda este óta intenzíven havazik, eddig 15-20 centiméternyi friss hó hullott, az erős szél miatt helyenként hóátfúvásokra is lehet számítani.

Egy ember meghalt, amikor kamion ütközött össze személygépkocsival a 86-os számú főúton a Vas megyei Répcelak és a Győr-Moson Sopron megyei Beled község között csütörtök. A baleseti helyszínelés és a műszaki mentés jelenleg is tart, a rendőrök és a tűzoltók még a helyszínen vannak, a forgalom Győr irányába mindkét oldalon áll - mondta a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság ügyeletese. A katasztrófavédelem információi szerint a baleset a megyehatárhoz közel, már Győr-Moson-Sopron megye területén történt reggel fél nyolc körül, ezért a kapuvári tűzoltók vonultak a helyszínre.

Huszár Tibor, a Magyar Közút Kht. győri regionális központjának ügyeletese elmondta: az éjszaka folyamatosan esett a hó, a főutak burkolata hókásás, illetve havas, a mellékutak havasak.

Négy alsórendű út járhatatlan Vas megyében, az erős északi irányú szél miatt mindenütt lehetnek hóátfúvások, a nap folyamán további havazás várható a régióban. Németh András, a Magyar Közút Kht. regionális ügyeletese elmondta: Vas megyében csütörtök délelőtt a hóátfúvások miatt járhatatlanná vált a Jánosháza-Karakó, az Izsákfa-Nemeskocs, valamint a Mersevát-Kemeneszentmárton közötti út. Megközelíthetetlen, elzárt település egyelőre nincs a megyében.

A rendőrség ügyeletese szerint éjszaka két kamion is az árokba csúszott, ezek műszaki mentését azonban már elvégezték. Ugyancsak a 86-os főúton, a váti elágazónál történt egy koccanásos baleset kora reggel. Három személygépkocsi csúszott egymásba, súlyos sérültek nincsenek - mondta az ügyeletes.  Az autóbusz-közlekedésben egyelőre nincsenek fennakadások, azonban kisebb késésekre számítani kell - közölték Szombathelyen az Ady téri buszállomáson.

Árokba csúszott kamionok Tolnában

Három kamion árokba csúszott csütörtök reggel Tolna megyében a havas utakon. A 6-os és 52-es út kereszteződésénél Dunaföldvárnál, az 56-os és az alsónyéki elkerülő út kereszteződésénél, illetve a 61-es főúton Nagykónyinál félpályás lezárás van érvényben - mondta el Gáspár Ildikó, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese. A Magyar Közút Kht. regionális ügyeletesének tájékoztatása szerint járhatatlan út nincs Tolna megyében, azonban az utak havasak, hóátfúvások bárhol kialakulhatnak.

Zalában egy út járhatatlan

Zalában 20-25 centiméternyi hó hullott éjszaka, helyenként hóátfúvások is vannak, ezért az utak szinte mindenütt havasak, és akad elzárt útvonal is - közölték a Magyar Közút ügyeletesei. Megközelíthetetlen település nincs a megyében, de Söjtör és Tófej között hóátfúvások miatt járhatatlan az út. Általánosságban jellemző, hogy a mellékutak havasak, de a főutak is többnyire havasak, latyakosak, a téli útviszonyokra felkészülve azonban mindenütt járhatók.

A közútkezelő győri és pécsi regionális központjaiban közölték: Zala megyéből több helyről érkezett jelzés árokba csúszott autókról, de személyi sérüléses balesetek nem történtek. Hókásás a burkolat az M7-es autópálya és az M70-es autóút zalai szakaszán, ahol több autó is megcsúszott, szalagkorlátnak vagy egymásnak ütközött, de az utat emiatt nem kellett lezárni, személyi sérülés egyik esetben sem történt. A sztrádán Letenye és Sávoly között helyenként 10 centiméter mélységű hónyelvek alakultak ki a hóátfúvások miatt - mondta az Állami Autópálya-kezelő Zrt. diszpécsere.

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese arról számolt be, hogy éjszaka Hévíz közelében egy keresztbe fordult teherautó, Zalaháshágy külterületén pedig egy hókotró műszaki mentéséhez kértek tőlük segítséget.

Győrben is kell a kocsira a téli felszerelés

Győr-Moson-Sopron megyében a főútvonalak megtisztításának már nekiláttak, de a mellékutak csak téli felszereléssel javasolt közlekedni - mondta Dávidházi Róbert, a közútkezelő ügyeletese. Hozzátette: a 8-15 centiméternyi hó várhatóan hosszan megmarad. A megyei katasztrófavédelmet eddig egyetlen havazással kapcsolatos esethez riasztották: Répcelak és Beled között egy kamion szenvedett balesetet.

Somogyban elakadtak a buszok

Somogyban elakadt a Kapos Volán több menetrend szerint közlekedő autóbusza csütörtökön, néhány településre nem tudtak bejutni, és néhány járat is kimaradt az éjszakai havazás miatt. Kovács Melinda, a társaság vezérigazgatói asszisztense azt írja közleményében, hogy Marcali, Nagyatád, Csurgó és Barcs térségében komolyabb fennakadásokat nem okozott a havazás, a járatok Felsőbogátpuszta kivételével valamennyi települést érintik, 5-15 perces késéssel közlekednek. Gondot okozott ugyanakkor Kaposvár, Tab és Siófok térségében, hogy az utakat még nem takarították le, ami miatt jelentősebb késések és járatkimaradások is voltak - tette hozzá Kovács Melinda. Tájékoztatása szerint a Fiadról kora reggel Bonnyapusztára közlekedő autóbusz megfordulás közben elakadt, nem tudott tovább menni, csakúgy, mint a Kazsokból induló kaposvári járat, amely Büssün akadt el.

A Miklósiból ugyancsak kora reggel induló kaposvári járat Somogyacsa érintése nélkül közlekedett, a Bonnyapusztáról induló siófoki járat Somogyacsán elakadt, a Balatonföldváról Tabra közlekedő járat pedig Bálványos érintése nélkül közlekedett. Egyes járatok jelentősebb, 20-40 perces késéssel közlekedtek.

A rendőrség szóvivője megcsúszott kamionokról számolt be  Fonyód, Mernye és Andocs térségéből, a műszaki mentésen kívül azonban más beavatkozásra nem volt szükség.

Baranyában már nem kell hólánc

Már csak kisebb késésekre kell számítani a helyközi buszközlekedésben Baranyában, a hólánc kötelező használatát előíró táblákat pedig csütörtök délutánra mindenhol visszavonták a megyében.

Csütörtök reggel a Pannon Volán egyes, menetrend szerint közlekedő járatai nem tudtak néhány településre bejutni az éjszakai havazás miatt. Micskey Tibor, a társaság termelési igazgatója elmondta: kora délutánra helyreállt a távolsági buszközlekedés Baranyában, csak kisebb késésekre kell számítani.

Tíz települést nem tudtak megközelíteni csütörtök reggel (ezek között volt Zók, Kislippó, Lothárd, Kővágótöttös, Cserkút), a leginkább a mohácsi kistérségben akadtak gondjaik. Egyes járatok jelentősebb, 20-50 perces késéssel közlekedtek.

Azóta javult a közlekedési helyzet a megyében, az utak sónedvesek, mindenhol olvad, köszönhetően a plusz 1-2 Celsius-foknak. A régióban Harkány körzetében esett éjjel a legtöbb hó, 25-30 centiméternyi, míg máshol ennél 5-10 centiméternyivel kevesebb hullott.

A baranyai megyeszékhely helyi buszközlekedésében nem okozott nagyobb fennakadást a téli időjárás, csütörtökön kora délután már csak egyetlen hegyi járat közlekedett rövidített útvonalon. Az előrejelzések szerint késő délutántól újabb havazás várható a térségben, a szakemberek 5-10 centiméternyi havat jósolnak.

Budapesten eddig 6 cm hó esett

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) mérései szerint már több mint 6 centiméternyi hó esett Budapesten szerda este óta. Az éjszaka 89 munkagép takarította az utakat. Horváth László, az FKF szóvivője közölte: az előrejelzések szerint a fővárosban napközben további havazás várható, ezért arra kérik a járművezetőket, hogy fokozott figyelemmel, körültekintően vezessenek.

Frontálisan karambolozott két kocsi csütörtök reggel Gyömrőn. A baleset a Mendei úton történt, egy ember a roncsok közé szorult, őt a tűzoltók szabadították ki - tájékoztatott Beluzsárné Belicza Andrea, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. A férfit életveszélyes állapotban szállították kórházba, további két ember könnyű sérüléseket szenvedett.  

Nyugaton várható hó csütörtökön

Csütörtökön napközben nyugaton további havazásra, a középső területeken (főleg a Duna-Tisza közén) inkább havas esőre, keleten, délkeleten esőre, havas esőre számíthatunk. Nyugaton még az élénk északi szél hordhatja a havat, a Dunántúl nyugati felén erős hófúvások is kialakulhatnak. A legmagasabb nappali hőmérsékletek -2 és +3 fok között várhatóak.

Az esti és éjszakai óráktól főként a Duna vonalától keletre várható közepes, illetve nagyobb mennyiségű csapadék, nyugaton már csak gyengébb havazásra, havas esőre kell számítani. Péntek virradóra kevesebb helyen - főleg északon és északkeleten - számíthatunk havazásra, havas esőre. Délnyugaton helyenként felszakadozhat a felhőzet. Pénteken napközben északon folytatódik a jórészt borongós, csapadékos időjárás, a déli területeken azonban már nem kell csapadéktól tartanunk.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport