Katasztrofális hóhelyzet, járhatatlan utak a Dunántúlon

2010.02.13. 08:58 Módosítva: 2010.02.14. 08:42
Dél-Dunántúlon már csak narancssárga, az északi részen viszont még szombat este is piros riasztás volt érvényben. Sok útszakasz járhatatlan, több tucat baleset történt. Vasárnapra gyengült a szél, ezért kisebb hóátfúvások várhatók, a Tiszántúlon viszont havazik.

A Dunántúl északi felében az éjféli órákig még viharos, óránként 60-70 kilométeres széllökések kísérték az északnyugati szelet. Az éjszakai órákban inkább már csak Fejér megyében volt egy-egy 55 kilométer/óra körüli széllökés, vasárnap délelőttre tovább gyengült a szél. Az ország északkeleti felében és a Tiszántúlon mindenütt egyre inkább a havazás lesz a jellemző, reggelig 5 centiméter hó esett.

A MÁV megindult

Az országban mindenhol - kivéve Székesfehérvár-Balatonkenese között - rendben megindult a vonatközlekedés a vasárnapra érvényes menetrend szerint. A Dunántúlon - ahol jelentősebb mennyiségű hó esett, illetve a szél hordta a havat - előfordulhat néhány perces késés a vonatközlekedésben.

Szombat reggel óta a Székesfehérvár-Tapolca vonalon, Balatonkenese és Székesfehérvár között szünetel a vonatforgalom. Ezen a szakaszon vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat.

A Székesfehérvár-Tapolca vasútvonalon, Polgárdi és Csajág között elakadt motorvonat és a kiszabadítására küldött mozdonyok kiszabadítására a hó fogságából vasárnap reggel újabb kísérletet tesznek a MÁV Zrt. munkatársai. Mindaddig a Tapolca felől érkező vonatokat Balatonkenesénél fordítják vissza, mivel ez az állomás közúton könnyebben megközelíthető, mint a csajági állomás. A Budapest-Déli pályaudvarról a Balaton északi partja felé, Tapolcára közlekedő vonatokat pedig Székesfehérvárról fordítják vissza.

A MÁV Zrt. felhívja az utasok figyelmét, hogy a peronok és a vasúti járművek lépcsői síkosak, csúszósak lehetnek, ezért le és felszálláskor fokozottan figyeljenek.

Az utak jegesek, de járhatók

Az utak az Utinform szerint többnyire az egész országban járhatók, bár Fejér, Veszprém és Győr-Moson-Sopron megyében még a főutak is havasak, jégbordásak, így ezeken fokozottan kell figyelni. A mellékutak Veszprém megye keleti felén jégkátyúsak, az ország szinte egész területén havasak.

Győr- Moson-Sopron megyében tizenhárom mellékút még mindig járhatatlan, ugyanakkor elzárt település nincs a megyében, a falvakat kerülő úton meg lehet közelíteni. A megyében a főutakon hóátfúvások nehezítik a közlekedést, a mellékutak jegesek, jégbordásak.

Járhatatlan az összekötő út egyebek között Tét-Felpéc között, Gyömöre és Szerecseny között, Rábapordány és Árpás között. Le van zárva a mellékút Páli és Edve, Nagycenk és Hidegség, Himod és Kisfalud, Gyóró és Mihályi között.A megye útjait  ötven gép tisztítja.

A látási viszonyok országszerte javultak, havazás, hószállingózás már csak a észak-keleti országrészben tapasztalhatók, közepes vagy erős széllökésekre egyedül Veszprém megyében és Borsod-Abaúj-Zemplén megye egyes részein lehet számítani a reggeli órákban.

Katasztrófahelyzet

Szombaton a viharos szél a Dunántúl nagy területén hófúvást okozott, helyenként másfél-kétméteres hótorlaszok keletkeztek. Utakat zártak le, több száz autó elakadt a hóban, sőt egy vonat is.

Az Útinform jelentése szerint a Dunántúl északi területén valamint Paks, Harkány és Baja környékén havas, latyakos, Fertőszentmiklós tájékán pedig jégbordás a főutak burkolata. A tiszántúli területen vizes nedves, máshol száraz utakon lehet közlekedni.

A mellékutak nyugaton mindenütt havasak, vagy a letaposott hótól síkosak. Az Északi-középhegységben és a Tisza vonalában általában nedves, vizes szakaszok váltakoznak, a keleti országhatár közelében pedig havas vagy jeges utakkal is találkoznak.

Székesfehérvár környékén a hófúvásban estére 100 m alá csökkent a belátható útszakasz hossza. Szombaton kora este még öt település volt teljesen, egy pedig időszakosan elzárva a külvilágtól, de késő este már csak két település Beloiannisz és Besnyő volt megközelíthetetlen.

A munkagépek egész nap folyamatosan végezték az utak tisztítását, de hatékonyan csak a szél csendesedése után tudnak képesek dolgozni.

A járhatatlan utak száma 40 és 45 között változik, a nehezen, vagy csak egy nyomon járható utak száma pedig közel 60.

Nem járnak a buszok

Az Alba volán egyelőre nem indít menetrendszerinti járatot Kincsesbányára, Isztimérre, Magyaralmásra, és nem közlekedik autóbusz a Csákvár és Bicske közötti útvonalon.

Még bizonytalan, hogy eljuthat-e az autóbusz Fehérvárcsurgóra, Bodajkra, valamint Pákozdra és Sukoróra. A Volán-társaság megpróbálja ezekre a településekre is elindítani az esti járatot, amennyiben a közútkezelő gépei megtisztítják az utat.

Kétméteres hótorlasz a vonat előtt

Az Ausztria felől érkező nemzetközi vonatok szombaton 80-100 perces késéssel közlekedtek a Hegyeshalom-Budapest vonalon. A késéseket az okozta, hogy az osztrák oldalon keletkezett hóakadályok tönkretették az Ausztriából érkező szerelvények mozdonyára szerelt hókotrókat, emiatt a vonatok elé Hegyeshalomnál magyar mozdonyt kell csatolni.

A Székesfehérvár—Tapolca vasútvonalon, Polgárdi és Csajág között a MÁV Zrt. munkatársai kora reggel óta küzdöttek a kétméteresnél nagyobb hótorlaszokkal, és a Székesfehérvár—Tapolca vonalon egy motorvonat egész nap a hó fogságában maradt. A vonat 15 utasát a katasztrófavédelem segítségével Polgárdi-ipartelep állomásra szállították, ahol ételt és teát kaptak. Vasárnap reggel próbálják újra kiszabadítani.

Buszok az árokban

Szombaton az egyetlen személyi sérüléssel járó balesetben a székesfehérvári Metró áruház csomópontjánál tíz gépkocsi ütközött össze. Fejér megyében árokba csúszott három autóbusz is, de egyik balesetnek sem volt sérültje. A Lovasberény és Csákvár közt szerencsétlenül járt busz ajtaját a hótól nem tudták kinyitni, az utasokat a tűzoltók szabadították ki.

Ne induljanak útnak

A rendőrég és a katasztrófavédelem arra kér mindenkit, hogy ne induljanak el otthonról. Amennyiben mégis útnak indulnak, feltétlenül vigyenek magukkal hólapátot, meleg ruhát, takarót, meleg teát és mobiltelefont, hogyha elakadnának a hóban, azonnal értesíteni tudják vagy a rendőrséget vagy a tűzoltókat.

A védelmi bizottság együttműködik a rendőrséggel, a mentőkkel, a katasztrófavédelem szakembereivel, s az önkormányzatokkal. A hóban rekedt kocsik, emberek kiszabadítására a honvédség speciális járművel rendelkező egységeit is bevonja.

Akik már benn ragadtak valahol a hóban, és ezt jelezték valamelyik hatóságnak, őket arra kérik, legyenek türelemmel, ki fogják őket menteni. A jármű fűtésével azonban spóroljanak, mert lehet, hogy több órát is igénybe vesz, amíg odaérnek a mentőegységek, ugyanis több mentőegység szintén elakadt a hóban.

Délen kötelező a hólánc

Kötelezővé tették a hólánc használatát az 56-os úton, Bátaszék és Furkótelep között, ahol az úttest folyamatosan takarítása ellenére 10 percen belül újabb hóátfúvások keletkeztek.

Komoly hóakadályokkal számolhattak azok is, akik a mohácsi busójárásra a 6-os főutat elkerülve, az 51-es úton, a Duna bal partján akartak eljutni.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport