Bajnai nem tart évértékelőt

2010.02.15. 10:26
Már csak három parlamenti ülés van hátra a ciklusból. az utolsó előtti héten nagy dolgokra már ne számítsanak. Bajnai Gordon utoljára felel azonnali kérdésekre, de évet nem értékel.

Utolsó előtti üléshetéhez ért a parlament, ha minden a tervek szerint alakul, a képviselők már csak három ülésnapot tartanak ebben a ciklusban. A parlamenti program ehhez mérten elég szellős, de azért pár érdekes kísérlettel még megpróbálkoznak a kormánypárti képviselők. A szocialisták miniszterelnök-jelöltje, Mesterházy Attila például még egy utolsó kísérletet tesz a holokauszttagadás büntethetővé tételére, a hétfői ülés 23. napirendi pontja a Btk. ezirányú módosítására tett javaslata.

A szocialisták ebben a ciklusban már sokadszorra próbálják keresztülverni a házon a holokauszttagadás ügyét, kevés esély van rá, hogy pont most sikerüljön  kétharmados támogatást szerezni a javaslathoz. "Aki nagy nyilvánosság előtt a holokauszt áldozatának méltóságát azáltal sérti, hogy a holokauszt tényét tagadja, kétségbe vonja vagy jelentéktelen színben tünteti fel, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő” - szól Mesterházy javaslata (elérhető .pdf-ben).

A szocialisták még egy ponton módosítanák a büntető törvénykönyvet. Csiha Judit és Szép Béla javaslatát (.pdf), a hétfői ülés 10. napirendi pontját az egyszerűség kedvéért nevezzük lex Magyar Gárdának. A javaslat alapján azt, "Aki a bíróság által feloszlatott társadalmi szervezet vezetésében vesz részt, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő". Aki egy feloszlatott társadalmi szervezet munkájában "a köznyugalom megzavarására alkalmas módon vesz részt", a javaslat szerint két évig terjedő szabadságvesztéssel kellene büntetni, a betiltott szervezet működését segítőket vagy anyagilag támogatókat pedig egy év börtönre lehetne ítélni. Meglepődnénk, ha a javaslat megkapná a szükséges kétharmados többséget.

Legalább ennyire valószínűtlen, hogy a választási kampány közben változtatnák meg a kampányfinanszírozás szabályait, de Tóbiás József, a szocialista frakció karmestere - ő az aki a kottának nevezett szavazási menetrend alapján levezényli, hogy a képviselőknek milyen gombot kell nyomniuk - is újra beterjesztette az egyébként a Transparency International és a Freedom House civil szervezetek vonatkozó javaslatait tükröző kampányfinanszírozási javaslatát, amit a Fidesz eddig nem támogatott, és semmi sem történt, ami miatt változhatott volna az ellenzéki frakció véleménye.

Mielőtt ezeket a javaslatokat nem szavazzák meg a képviselők, nem fogják meghallgatni a miniszterelnök évértékelését sem. Bajnai Gordon ugyanis nem fog évértékelőt tartani, de még csak a napirend előtt sem szólal fel. Válaszolni fog azonban - ebben a ciklusban utoljára - a képviselők azonnali kérdéseire.

A parlamenti ülés további részeiben nem fogják felfüggeszteni Meggyes Tamás, Dávid Ibolya, Szabó Zoltán és Molnár Csaba mentelmi jogát sem. Ellenben megszavazhatják az egyszer már elfogadott, de a köztársasági elnök által megfontolásra visszaküldött törvényeket - az új Polgári Törvénykönyvet, a nagykorú személy döntéshozatalának és jognyilatkozata megtételének segítéséhez kapcsolódó polgári nemperes eljárásokról szóló törvényt, a gondnokoltak és gondnokaik, a támogatott személyek és támogatóik, valamint az előzetes jognyilatkozatok nyilvántartásáról szóló törvényt, az alapítványok elektronikus nyilvántartásáról, valamint a nyilvántartásból történő adatszolgáltatásról szóló törvényt, valamint az egyes pénzügyi tárgyú törvényeknek az új Polgári Törvénykönyvvel összefüggő módosításáról szóló törvényt, és ratifikálhatnak jópár nemzetközi szerződést is.

A héten még kedden is lesz ülésnap, aztán a jövő héten már csak egynapos üléshetet tart a parlament.