Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Könyvet írt az antipatikus Molnár Lajos

2010.02.15. 13:08 Módosítva: 2010-02-15 14:29:55
Február 24-én jelenik meg Molnár Lajos volt egészségügyi miniszter Miért lettem antipatikus? című könyve az Athenaeum Kiadónál. A nagy vitákat kiváltó egészségügyi reformot kezdő miniszter 2007 áprilisában mondott le posztjáról, és azóta senkinek nem nyilatkozott.

Az SZDSZ-es Molnár Lajos nem egészen tíz hónapnyi miniszterkedés után 2007 áprilisában mondott le posztjáról. Lemondásának körülményei máig nem ismertek, miután távozása után senkinek nem adott interjút. Azóta SZDSZ-es képviselő.

A 2006. június 9-én hivatalba lépő miniszter nem egészen öt hónap alatt öt reformtörvényt dolgozott ki. A Molnár Lajos által kezdeményezett reformok óriási vitákat váltottak ki a nyilvánosságban, az orvosok, a gyógyszerészek, a gyógyszergyártók körében, de még az MSZP-SZDSZ koalíción belül is. 2007-ben távozását hivatalosan azzal indokolta, hogy személyesen nem tudta elfogadni a több-biztosítós rendszer bevezetéséről szóló döntés halogatását. Az egészségbiztosítás átalakításáról az MSZP és az SZDSZ nem tudott dűlőre jutni egymással Horváth Ágnes minisztersége alatt sem. Az elvesztett vizitdíjas népszavazás után ez a koalíció felbomlásához is vezetett.

Molnár Lajos most megjelenő könyvében távozásáról azt írja, hogy 2007 februárjában megkereste az akkor már az MSZP-elnökké is választott Gyurcsány Ferencet az egészségbiztosítási törvény ügyében. Gyurcsány itt azt mondta, hogy március 15. előtt semmiképpen nem szeretne ezzel foglalkozni, mivel tartanak az október 23-i utcai zavargások megismétlődésétől, és nem szeretne ehhez okot szolgáltatni, olvasható a könyvben.

„Ha balhé lesz, nem ezért lesz” – válaszolta erre Molnár Lajos, aki azonnal koalíciós egyeztetést kért.  "A két párt vezetői előtt végső kínomban azt mondtam, hogy a biztosító ügye már kabarévá vált. Szállóigévé vált Kazal László, a hetvenes évekig igen népszerű kabarészínész egy jelenetének a visszatérő poénja, amit elmondtam: A szocializmus jó dolog, de sűrű ködben, késő este a körúton a fröccsre szomjazónak nem jó. A biztosítási reform jó dolog, de karácsony, pártértekezlet, nemzeti ünnep előtt nem jó", írja könyvében Molnár Lajos, aki még hozzáteszi: "a békés, egybiztosítós tüntetők több-biztosítós törvény nélkül is szétverték a belvárost".

Molnár könyvében feleleveníti azt is, amikor 2007. március 15-én egy hirtelen ötlettől vezérelve, a Nemzeti Múzeum irányába tartó állami autókonvojból kitérve, virágot akart elhelyezni Batthyány Lajos szobránál, akit "minden magyar miniszterelnökének" és "minden miniszter jelképes főnökének" tart. Amikor a Batthyány örökmécsesnél ki akart szállni autójából, azonnal tömeg vette körül. "Hozzám ugrott és visszalökött a kocsiba egy gyászruhás nagyothalló, ahogy a mindig sötét öltönyben, fülhallgatóval járó biztonsági embereket nevezem. Húzzon el innen miniszter úr, mert tíz másodperc múlva felkoncolják velünk együtt – mondta".

Molnár Lajos könyvében még megjegyzi: "Az eset utáni napon Gyurcsány megszólt: Ne veresd meg magad! Azt akkor már éreztem, hogy sem hőst, sem mártírt nem szeretne belőlem csinálni."