Tilosban is mérhetnek sebességet a rendőrök

2010.02.15. 18:47
Tilosban is traffipaxolhatnak mostantól a rendőrök. A KRESZ módosítása óta ugyanis a forgalmat ellenőrző rendőrök bárhol megállhatnak, ha kocsijuk nem akadályozza túlzottan a forgalmat. Korábban a Legfőbb Ügyészség kifogásolta, hogy a rendőrautók tilosban mérik a sebességet. Akkor azt mondták, hogy szabálytalanságot csak a megkülönbözető jelzést használó járművek követhetnek el büntetlenül.

Forgalommal szemben, járdán parkolva mérnek gyakran sebességet a rendőrök. A KRESZ módosítása óta ez szabályos, ha a járdán el lehet férni az autó mellett, vagyis nem akadályozta túlzottan sem a gyalogos, sem az autós forgalmat. Mostantól tehát ennyi elég ahhoz, hogy egy rendőrautó szabályosan parkoljon. Tábla vagy útjelzés nem számít.

Az új KRESZ megfogalmazása szerint a rendőrautó "a járműforgalom elől elzárt területen, továbbá a közútnak azon a részén is elhelyezhető, ahol a járművek megállása vagy várakozása tilos."

Barna Péter, a közlekedési minisztérium főosztályvezetője azt mondta, hogy ez a szabályozottság azért volt szükséges, mert joggal várja el az autós, hogy miközben az ő szabályszerű magatartását ellenőrzik, az ellenőrző hatóság maga ne legyen jogsértő.

Korábban tucatnál panasz is érkezett a szabálytalanul parkoló rendőrautókra. A jogsértő helyzetet tavaly a Legfőbb Ügyészség is kifogásolta. Az ő felvetésük volt, hogy az új KRESZ engedélyezze a forgalmat ellenőrző rendőrautóknak, hogy tilosban is megállhassanak.

Például az Autózz! autós blog oldalán található fotók is arról tanúskodnak, hogy a rendőrök nemcsak munkaügyben élnek a lehetőséggel. Az egyik képen az látszik, hogy egy rendőrnő ebédjével siet egy tilosban parkoló járőrautóhoz. Egy másik képen pedig büfézni állt meg tilosban egy rendőr. Azért tehetik meg, mert nehéz ellenőrizni, hogy a rendőr munka vagy magánügyben állt-e meg.