Ügyvédje szerint Zuschlag bűnös, de nem maffiózó

2010.02.17. 11:56
Zuschlag János ügyvédje a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon folyó per szerdai tárgyalási napján elismerte, hogy védence bűncselekményt követett el, de nem maffiózó, nem hozott létre bűnszervezetet.

Az elsőrendű vádlott nem hozott létre bűnszervezetet, mert a politikai pártokhoz kötődő ifjúsági szervezetek finanszírozására mindenki az általa is alkalmazott módszert használta - mondta védőbeszédében Kovács M. Gábor, a Zuschlag János és társai ellen zajló perben.

Az ügyvéd szerint bebizonyosodott, hogy a perben szereplő civil szervezetek pályázaton nyert pénzeiből működtették a politikai baloldalhoz köthető ifjúsági szervezeteket. Emlékeztetett arra: Zuschlag János elismerte, hogy bűncselekményt követett el, de azt nem ismerte el, hogy bűnszervezetet hozott létre.

Kovács M. Gábor szerint, akik részt vettek az egyesületeken keresztül történt pénzszerzésben, nem gondoltak arra, hogy bűncselekményt követnek el. Mint hangsúlyozta: a pártok és a hozzájuk kapcsolódó ifjúsági szervezetek finanszírozásának jogi szabályozatlansága hozzájárult ahhoz, hogy az elsőrendű vádlott bűncselekményt követett el annak érdekében, hogy a Fiatal Baloldal finanszírozását biztosítsa.

"Ebben a politikai közegben szocializálódott, vesztére" - tette hozzá az ügyvéd, majd kitért Lados István másodrendű vádlott vallomására, amely alapján a vádhatóság a bűnszervezet működését bizonyítja. A védő szerint Lados István másodrendű vádlott megpróbálta teljes körűen informálni a vádhatóságot és a bíróságot.

Kovács M. Gábor kiemelte: a másodrendű vádlott nyomozati szakban tett vallomását a törvényi feltételek betartásával vették fel. Kétségbe vonta azonban, hogy a vádalku lehetőségének tükrében mennyire akart vallomásával megfelelni a vádhatóságnak Lados István, akinek vallomása a vád egyik legfontosabb bizonyítéka. Annyira meg akart felelni, hogy akarva, akaratlanul túlteljesített - fűzte hozzá.

A védőügyvéd szerint, az nem kétséges, hogy a vádlottak ismerték Zuschlag Jánost, de egymást csak felületesen, ezért sem működhetett a bűnszervezet.

A védő felidézte Zuschlag János feltáró vallomását, amelyben lényegében egy személyben tartotta magát bűnösnek. Kovács M. Gábor szerint "döbbenetesen súlyos" büntetést kért a vádhatóság a vádlottakra, a védencével szemben lényegében 12,5 év fegyházbüntetés kiszabását kezdeményezte.

Védence részletes beismerő vallomást tett, amit a bíróságnak figyelembe kell venni. Hangsúlyozta, hogy Zuschlag János az okozott kárt szinte telje egészében megtérítette, ami nyomatékosan enyhítő körülmény. Nem áll arányban az elkövetett bűncselekmény a vádhatóság által kért büntetési tétellel - mondta.

Az ügyvéd kérte a bíróságot, hogy védencét a bűnszervezetben elkövetett bűncselekmény és az üzletszerűen elkövetett bűncselekmény vádja alól mentse fel.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények elkövetése miatt nyújtott be vádiratot Zuschlag János és 15 társa ellen. Zuschlag János, aki egykor az MSZP országgyűlési képviselője, a párt megyei szervezetének ügyvezető elnöke volt, 2007. szeptember 21-étől előzetes letartóztatásban van.