Westerwelle: Profi a magyar uniós elnökség előkészítése

2010.02.18. 14:06 Módosítva: 2010.02.18. 14:58
Megnyugtató, milyen professzionális és megbízható munka folyik Magyarországon a 2011-es soros uniós elnökség előkészítésére - jelentette ki Guido Westerwelle német külügyminiszter Budapesten. A korábban Pozsonyban tárgyaló német politikus szerint a magyar-szlovák viszonyt a két félnek, illetve az EBESZ-nek kell rendeznie, de az minden uniós tagállam érdeke, hogy ez megtörténjen.

A hamarosan távozó magyar kormány külügyminiszterénél járt bemutatkozó látogatáson Guido Westerwelle német alkancellár és külügyminiszter. Balázs Péter hangsúlyozta: Németország továbbra is Magyarország legfontosabb gazdasági, kereskedelmi partnere és szoros szövetségese.

Guido Westerwelle német külügyminiszter és Balázs Péter külügyminiszter
Guido Westerwelle német külügyminiszter és Balázs Péter külügyminiszter

A két külügyminiszter a hivatalos nyilatkozat szerint gazdasági, energetikai kérdésekről és a 2011-ben esedékes magyar EU-elnökségről beszélt. Westerwelle nagyra értékelte a magyar uniós elnökség - ahogy fogalmazott - "profi előkészítését". A két miniszter a találkozón beszélt a következő napokban Budapesten megrendezendő energiabiztonsági csúcstalálkozóról, a Duna-csúcsértekezletről és a március eleji keleti partnerségi külügyminiszteri találkozóról.

Guido Westerwelle ismét hangsúlyozta: Magyarországot és Németországot nemcsak politikai szálak kötik össze. Németország soha nem feledkezik meg Magyarország bátor kiállásáról, amely 1989-ben elősegítette a német egység megteremtését. Westerwelle nagyra értékelte azt is, hogy a német nyelvterületen kívül Magyarországon működik egyedül német nyelvű egyetem (amelyet még az Orbán-kormány idején alapítottak - a szerk).

Westerwelle korábban Pozsonyban tárgyalt. A szlovák nyelvtörvényre és a magyar-szlovák kapcsolatokra vonatkozó kérdésre azt felelte: nem kíván véleményt nyilvánítani két állam kapcsolatáról, ezek rendezése a két ország, illetve az EBESZ dolga. Azt viszont hozzátette, hogy "mi mindannyian a közös Európai Házban élünk, és az egész ház érdeke, hogy ott rend legyen."

A német külügyminuisztert megékérdezték a szélsőséges pártok, azon belül is a Jobbik előretöréséről, amire Westerwelle diplomatikus és liberális választ adott: "a magyar választásról nem kívánok véleményt nyilvánítani, ezt nem is tehetem meg, mindenkinek szíve joga, hogy a szabad választásokon kire szavaz".

kulugy451

A liberális politikust a liberalizmus általános válságáról és a magyar liberálisok csődjéről is kérdezték. Mint mondta: a liberalizmus sokféle, ő csak a pártja, az FDP által képviselt liberalizmusról tud nyilatkozni, amely egyértelműen a közép politikáját jelent. Mint mondta: ők hisznek az oktatás és képzés kiemelt szerepében, az esélyegyenlőség megteremtésében, a szociális piacgazdaságban, amely minél több ember jólétét teremtheti meg, és hisznek a toleranciában is, amibe természetesen az is belefér, hogy nem mindenki ért velük egyet.

Guido Westerwelle csütörtökön tárgyalt Bajnai Gordonnal is, akivel áttekintették a gazdasági kérdéseket, a magyar válságkezelő intézkedések eredményeit és a görögországi válságkezelés lehetséges irányait.

A német külügyminiszter Orbán Viktorral, a Fidesz elnökével is találkozott. A Fidesz közleménye szerint a felek egyetértettek annak fontosságában, hogy Németország fenntartsa a rendszerváltoztatás óta folytatott, piacerősítő beruházási politikáját a térségben.