Keménykedést ígértek, de nem tettek semmit

2010.02.19. 08:55 Módosítva: 2010.02.19. 13:30
Határozott fellépést ígért a futballhuliganizmus ellen a tavaly októberi FTC-Diósgyőr mérkőzésen történtek után Draskovics Tibor akkori igazságügyi miniszter. Azt is ígérte, hogy a rendőrség hamarosan többek ajtaján kopogtat majd. Azóta öt személy ellen indult eljárás, a kormány pedig rendeletben kötelezte a sportszervezeteket, hogy a sportesemények előtt tíz nappal egyeztessenek a rendőrséggel. Új büntetőjogi tényállást, törvényt viszont nem alkottak, és már nem is nagyon alkothatnak.

A futballhuliganizmus elleni fellépést ígért Draskovics Tibor igazságügyi miniszter az FTC-Diósgyőr labdarugó mérkőzésen kitört botrány után tavaly novemberben. A meccs második félidejében a Fradi szurkolói megpróbáltak bemászni a pályára, égő tárgyakat, petárdákat dobáltak a játéktérre és a játékosok testi épségét is fenyegették. A stadionon kívül pedig a rendőrökkel is összecsaptak.

November 2-án Draskovics Tibor akkori igazságügyi miniszter magabiztos nyilatkozatot tett. Azt ígérte, hogy a rendőrség hamarosan elfogja a rendbontókat - mint mondta, "sokak ajtaján fognak csöngetni a következő napokban a rendőrök". Másrészt bejelentette, hogy az MSZP kezdeményezésére a kormány jogi lépéseket tesz a huliganizmus megfékezésére.

Azóta nagy a csend a témában. A rendőrség december 10-én, megkeresésünkre arról tudott beszámolni, hogy a pályán történtek miatt összesen 5 gyanúsított ellen indult eljárás. Két gyanúsítottat, V. Z.-t és M. I.-t a pályán készült felvételek alapján azonosították, V.-t a rendőrök fogták el, M. önként adta fel magát.

Két másik gyanúsított, B. B. és D. Zs. azután jelentkeztek önként, hogy fényképük megjelent a rendőrség honlapján. Vallomásában B. B. ötödik elkövetőként K. B.-t is megnevezte.

Újbóli megkeresésünkre a rendőrség azt közölte, hogy nincs új fejlemény az ügyben.

A jogalkotás terén még ennél is kevesebb történt. A futballhuliganizmus elleni jogi fellépést firtató kérdésünkre az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium a 2009. szeptember 1-i hatállyal módosított Sporttörvényre (Stv), valamint egy, ténylegesen a botrány után, november 10-én módosított kormányrendeletre hivatkozott. Ez utóbbi viszont csak annyiban szigorította az eddigi szabályozást, hogy a sportesemény rendezőjének tíz nappal az esemény előtt kell egyeztetnie a rendőrséggel az esemény biztosítási tervéről - lényegében tehát nem változtak a huliganizmussal kapcsolatos jogszabályok.

Azokon az Stv. sem módosított, hiszen az is elsősorban az események biztosítási szabályaival foglalkozik - lényegében azzal, hogy egy eseményt a rendőrségnek, vagy a rendezőnek kell-e biztosítania, egyben megteremtette a lehetőségét, de nem tette kötelezővé a sportrendezvényeken a zárt láncú videórendszerek alkalmazását.

Mivel a parlamenti ciklusban már csak egy ülésnap van hátra, a kormány legfeljebb rendeleti úton módosíthatja már a futballhuliganizmusra vonatkozó szabályokat. A Büntető törvénykönyv módosítására azonban már nincs lehetőség, a feladat az új kormányzatra marad.

Az új kormányzat pedig gyors lépéseket ígér, legalábbis Bánki Erik, a parlament sportbizottságának elnöke interjújában azt ígérte, a Fidesz még a nyáron megszünteti a futballhuliganizmust. Ennek érdekében a Btk-t is módosítanák, a rendbontókat szigorúbban büntetnék. Emellett újra felvetette a beléptetési rendszer kiépítését is - igaz, a Fidesz 1998-2002-es terveivel szemben most nem telepített, hanem mobil-beléptetőrendszerekről beszélt.