Kocsist nem zavarta, hogy feketelistás céggel szerződött

2010.02.19. 14:44 Módosítva: 2010.02.19. 18:18
Frissen kinevezett BKV-vezérként közel hétmilliárdos szerződést írt alá egy APEH-feketelistás céggel Kocsis István. A Renomé Kft. körül hemzsegnek a furcsaságok: az elmúlt két évben folyamatosan a legnagyobb adósok között szerepelt százmillió forintot meghaladó köztartozással, mégis sikerült felvetetnie magát az adóhatóság köztehermentességet mutató listájára, a szerződéskötés óta pedig átesett egy átnevezésen és egy cégmegosztáson, majd egy liechtensteini offshore vállalkozás fennhatósága alá került. 2008 decemberében három évre szóló megbízást kapott a közlekedési vállalattól járművek, telephelyek takarítására, miközben egy évvel korábban már túlszámlázással és szerződéses trükközéssel vádolták.

A fővárosi közlekedési vállalat vezérigazgatója hónapok óta szorgalmasan küldözi a rendőrségre az elődei hivatali ideje alatt kötött vállalkozói szerződéseket, amelyek szerinte és a BKV belső vizsgálata szerint bűncselekmény gyanúját vethetik fel. A törvénytelenségek leleplezőjeként fellépő Kocsis István csak a múlt héten tíz kisebb-nagyobb céget jelentett fel, csütörtökön pedig már egy újabb csomagot is postázott a Teve utcába.

Kocsis István
Kocsis István

A gyanúsnak ítélt megállapodások mind 2008 szeptembere előtt köttettek, azt megelőzően, hogy Kocsis István a Magyar Villamos Művek vezérigazgatói tisztségéből a BKV-hoz igazolt.

Kocsis István aláírása szerepel viszont azon a 2008. december 22-i vállalkozói keretszerződésen, amelyben a BKV a Renomé Kft. és a PQS International Hungary Kft. által alkotott konzorciumot bízta meg három éves időtartamra a vállalat „valamennyi járművének, irodaépületének, telephelyének, utasforgalomi területének, vonali létesítményének évszaknak megfelelő takarításával”. A BKV a feladat ellátására nettó 6,8 milliárd forintot szánt kikötve, hogy az összeg azonban az elvárásoktól függően további 20 százalékkal növekedhet.

Hiábavaló revizori buzgalom

A takarítói tender eredményének jóváhagyása a hajthatatlan átvilágító esetében azért meglepő, mert a Renomé már korábban is a BKV-nak dolgozott, és ebben a minőségében főszereplője volt a közlekedési vállalat egyik korai botrányának. 2007 végén azzal került a hírekbe, hogy egy revizori jelentés szerint dupla szerződéssel vett fel milliókat a HÉV graffitimentesítéséért, és jelentősen túlszámlázott több munkát. A sajtóhoz eljutott belső vizsgálati anyag szerint a cégtulajdonos, Horján László egy másik kft.-vel, pályáztatás nélkül is szerzett párhuzamos megbízásokat takarítói munkákra, amiket aztán rendszerint ugyanazok az alkalmazottak végeztek el.

Fotók: Renomé Kft.
Fotók: Renomé Kft.

A Magyar Hírlap korabeli cikke szerint a szolgálati utat kikerülve a főpolgármesternek jelentő buzgó revizort kirúgták, a Renomé viszont a botrány ellenére maradt a BKV-nál.

Nagy adós és jó befizető egyszerre

A Renomé azonban újabb keltezésű furcsaságokkal is szolgál: a szerződés aláírásával szinte egy időben, a december 31-én megjelent aktuális APEH-feketelistán negyedszerre tűnt fel az ország legnagyobb adótartozásait felhalmozó vállalkozások között. A feketelista.hu hivatalos APEH-közlésekre alapozott adatai szerint a cég 2008 eleje óta állandó szereplője a 180 napnál régebbi, 100 millió forintot meghaladó tartozást görgető cégek névsorának. A Renomé a közbeszerzés megnyerése előtt a 2008 márciusban, júniusban és szeptemberben kiadott listán is rajta volt, és a helyzet azóta sem változott, jóllehet a köztartozások elvileg kizárnák a pályáztatásból, és számlát sem állíthatna ki az állami cég számára.

A partnervállalkozás, a PQS egyik vezetője kérdésünkre azt mondta, hogy a Renomé esetleges tartozásaival kapcsolatban soha nem merült fel gyanú, hiszen a cég a konzorcium létrejöttekor, és jelenleg is rendelkezik a közbeszerzéseken való részvételre jogosító, az úgynevezett nullás igazolást kiváltó APEH-es igazolással. A Renomé ugyanis szerepel az adóhatóság honlapján megtekinthető, folyamatosan aktualizált köztehermentességet igazoló listában.

Az APEH sajtóosztályán a konkrét cégre vonatkozó adatokat nem adtak ki, nyilvánvaló ellentmondással kapcsolatban pedig annyit közöltek, hogy az adatbázistól független köztehermentességet igazoló listába a cégeket saját kérésükre veszi fel az APEH. A felvétel előtt és a frissítések során azonban a hivatalnak kötelessége ellenőrizni a cégek valós helyzetét.

Offshore-ban végződő variálás

A valós helyzetről a cégvezető, Horján László sem volt hajlandó nyilatkozni. Ő üzleti titokra hivatkozva hárította el az Index érdeklődését, és azonnali pert helyezett kilátásba, ha az újság a feltett kérdésekben szereplő szempontok alapján foglalkozik a Renomé ügyeivel.

A Horján László, aki BKV üzemgazdászából nőtte ki magát a hazai takarítási piac nagyvállalkozójává, már a 90-es években létrehozta a Renomé nevű vállalkozását, de az elmúlt években a hasonló nevű cégekből egy kisebb birodalmat alakított ki rendszerint Kartal községbe bejelentett székhellyel.

A BKV-val szerződő, és az APEH tartozási listáján is szerepelő Renomé Kereskedelmi, Szolgáltató és Vendéglátó Kft.-t a szerződés aláírása után öt hónappal, 2009 májusában átkeresztelték Renomé Classic Kft.-re. A cég újabb néhány hónap elteltével az idén januárban egy másik, viszonylag friss alapítású Renomé, a Renomé 2008 Kft. tulajdonába került, miután Horján és társa eladta 500 ezer forintos tulajdonrészét. Az új tulajdonos különlegessége, hogy bár a többihez hasonlóan, ennek is a Pest megyei Kartalon van a székhelye, tulajdonosa azonban már nem Horján, hanem egy liechtensteini offshore cég. Január közepe óta a vadúzi központú Termic Anstalt kezében az irányítás.

renome01

A BKV-pénzekkel megtámogatott Renomé burjánzása oldalági hajtásokat is eredményezett. A 2009 májusában végrehajtott névváltoztatással egy időben az eredeti cégből szétválással egy új cégjegyzék számon szereplő, de a régi nevet továbbvivő vállalkozást hoztak létre, amely egy másik liechtensteini cég többségi irányítása alá került.

A cégbírósági adatok szerint a Renomé 2008-ban a BKV korábbi szerződésével 870 milliós éves bevételt ért el. A cég 2009-re vonatkozó mérleget még nem adott le, de a konzorcium másik cégétől származó adatok szerint a Renomé nagyjából 45 százalékban részesül a bevételekből, így az új, a jelenlegi BKV-s jogi igazgató, Tomasitz István által ellenjegyzett szerződés jelentős bevétel-növekedés mellett becsléseink szerint éves szinten az egymilliárdot jóval meghaladó forgalmat biztosít neki.

A BKV kommunikációs osztályán kérdésünkre, hogy nem zavarta-e a vállalatot, hogy a Renomé a nyilvános cégadatbázisban is regisztrált módon APEH-feketelistás volt, az alábbi választ kaptuk: „A társaság valamennyi járművének, irodaépületének, telephelyének, utasforgalmi területének, vonali létesítményének évszaknak megfelelő takarítása tárgyban a 2008. évben zárult közbeszerzési eljárás. A 2008 decemberében megkötött szerződés 3 évig hatályos. Jelenleg is ez a szerződés hatályos, ez alapján látják el a takarítási feladatot.

Az eljárásnyertes a PQS International Hungary Kft. és a Renomé Kereskedelmi és Szolgáltató alkotta konzorcium lett, a 2008 decemberében megkötött szerződés egyébként honlapunkon megtalálható.”

Cikkünk megjelenése után, péntek este kiadott egy közleményt a BKV, amiben az áll, hogy a pályázaton a Renomé Kereskedelmi, Szolgáltató és Vendéglátó Kft. és a PQS International Hungary Kft. által alkotott konzorcium adta a legjobb ajánlatot, és nyerte el a megbízást. "A közbeszerzési eljárásra jelentkező cégeknek APEH igazolást is be kell nyújtaniuk, miszerint nincs lejárt köztartozásuk. A konzorcium benyújtotta az erről szóló dokumentumokat, amelyeket a BKV Zrt. ellenőrzött és rendben talált" - írja a BKV. Cikkünk többi állítására nem reagáltak.