Hónig elsunnyogta volna a parkolási bírságot

2010.02.19. 08:58
Tilosban parkolt február 6-án Hónig Péter. A közlekedési miniszter szolgálati kocsijával állt be egy megállni tilos tábla alá, állítólag a nagy hó miatt. A szolgálati kocsit üzemeltető Központi Szolgáltatási Főigazgatóság a bírság elengedéséért lobbizik.

Tilosban parkolt Hónig Péter közlekedési miniszter a II. kerületi Bimbó úton szolgálati járművével. Kérésére a jármű üzemeltetője, a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság (KSZF) levélben fordult a helyi önkormányzathoz, hogy az "tekintsen el a bírság megfizetésétől", írja a Magyar Nemzet egy, a birtokába került dokumentumra hivatkozva.

"A gépkocsit Hónig Péter miniszter úr vezette, aki rendelkezik a kerületben lakossági várakozási engedéllyel. Az esemény időpontjában a felhalmozódott hó miatt nem tudott megállni a parkolásra kijelölt helyen, ezért kényszerült arra, hogy a megállni tilos tábla alatt álljon meg" - írta a kerületi önkormányzatnak Wágner András főosztályvezető.

Az, hogy Hónig amúgy rendelkezik-e kerületi parkolási engedéllyel, ez esetben teljesen lényegtelen, mert egyrészt tilosban, másrészt nem saját gépkocsijával parkolt, hanem a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság (KSZF) tulajdonában álló szolgálati autójával. A KSZF székhelye az V. kerületben van, így a KSZF-es kocsiknak legfeljebb ott jár lakossági parkolási engedély.

A II. kerület fideszes polgármestere, Láng Zsolt a Magyar Nemzet megkeresésére elutasította a bírság elengedését. "Ez hatósági ügy, magánemberként annyit mondhatok, a jogszabályok mindenkier vonatkoznak" - mondta.

A közlekedési minisztérium csütörtök este közleményben reagált a Magyar Nemzet megkeresésére. Állításuk szerint szó sincs róla, hogy Hónig nem akar fizetni. "A [miniszter a] szabálytalan parkolást, ebbéli felelősségét elismeri, az eljárás befejezésekor kirótt bírságot befizeti" - áll a minisztérium a Magyar Nemzethez eljuttatott közleményében, amely szerint Hónig csak annyit kért a KSZF-től, hogy "észrevételeit, az eset körülményeit az illetékes helyen jelezzék".