no

Árvízvédelmi készültség az esőzés miatt

2010.02.21. 14:17 Módosítva: 2010.02.21. 18:54
Az olvadás és az esőzések miatt elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Berettyón és a Fehér-Körösön is. A Körösök mentén több ezer hektárt elöntött a belvíz. A Tarna áradása miatt szünetel a vonatközlekedés Jászárokszállás és Jászapáti között.
Önkéntesek homokzsákokkal zárnak le egy vízelvezető árkot egy belvízzel borított szántóföldön Ipolytarnóc határában
Önkéntesek homokzsákokkal zárnak le egy vízelvezető árkot egy belvízzel borított szántóföldön Ipolytarnóc határában

Elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Hortobágy-Berettyó folyón vasárnap déltől a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Tikövizig). Korábban a Hortobágy-Berettyón általában a Körösök vízszintjének emelkedése miatt kellett készültséget elrendelni, most viszont a folyó vízgyűjtő területén lehullott eső és a beemelt belvíz mértéke miatt volt rá szükség.

Bara Sándor, a Tikövizig igazgatója hozzátette: vasárnap reggel már mindhárom Tisza melletti belvízvédelmi szakaszon másodfokú készültséget kellett elrendelni. Az utóbbi napok csapadékos időjárása és az intenzív hóolvadás miatt, az igazgatóság területén vasárnaptól már öt belvízvédelmi szakaszon van másodfokú készültség.

Vasárnap délután háromtól a Tarna magas vízállása miatt lezárták a Jászárokszállás-Jászapáti közöti vasúti pályát. Egyelőre nem tudni, hogy mikor indulhat meg újra a forgalom. Nem járnak a vonatok a Vámosgyörgyk-Szolnok vasútvonalon, mert a Tarna áradása miatt le kellett zárni a folyó fölött átívelő vasúti hidat. A Mávinform tájékoztatása szerint a hidat vasárnap délután 15 órakor zárták le, és ez a következő napokban így is marad. A MÁV-START a MÁTRA Volán segítségével, buszokkal szállítja az utasokat Vámosgyörk és Jászapáti között, amíg az árhullám le nem vonul.

Öt szakaszon másodfokú, további négyen pedig elsőfokú belvízvédelmi készültség van a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság területén. Az elöntött területek nagysága 13 ezer hektár, aminek több mint a fele vetés vagy szántóföld. A Körösök vízgyűjtő területén a meteorológusok szerint további csapadék várható.

Árad az Ipoly folyó a Nógrád megyei Ipolytarnóc határában
Árad az Ipoly folyó a Nógrád megyei Ipolytarnóc határában

A hegyvidéki gyűjtőterületen az elmúlt 24 órában 3-23 milliméter csapadék hullott, így kisebb árhullámok indultak el a folyókon. Reggelre a Berettyón Márkaszéknél és a Fehér-Körösön Honctőnél volt elsőfokú árvízvédelmi készültség. Biharfüreden a hó vastagsága egy nap alatt 35-ről 24 centiméterre apadt.

Ipolytarnócon 370 centiméteren tetőzött vasárnap délután az Ipoly, így nem kellett kiköltöztetni egy családot sem az árvízveszélyes nógrádi területrő.