A Legfelsőbb Bírósághoz fordul a roma gyerekek elkülönítésével vádolt kerepesi iskola

2010.02.22. 14:51 Módosítva: 2010.02.22. 14:58
A Legfelsőbb Bírósághoz fordul a kerepesi Széchenyi István Általános Iskola, amelyet többször elmarasztaltak roma gyerekek elkülönítéséért. A Fővárosi Bíróság korábban jogerősen elutasította az intézmény keresetét abban a közigazgatási perben, melyet az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) ellen indítottak. Az iskola azért perelte be a szaktárcát, mert szerinte az Oktatási Hivatal (OH) jogellenesen sújtotta a kerepesi önkormányzatot összesen egymillió forintos felügyeleti bírsággal roma gyerekek elkülönített oktatása miatt.

A Roma Sajtóközpont szerint az iskola jogi képviselője, Gaudi-Nagy Tamás a tárgyaláson "hiszterizált légkörben" végrehajtott, "rajtaütésszerű akcióknak" nevezte az Oktatási Hivatal ellenőrzéseit, melynek elmarasztaló határozatai szerinte nyomás hatására születtek.

A bíró jogerős ítéletében elutasította az iskola keresetét. Az ítélet indoklásában emlékeztetett arra: az Oktatási Hivatal szerint a kerepesi iskolában 11 esetben sértették meg a közoktatási törvény előírásait, és nem tartották be az egyenlő bánásmód követelményeit. Megsértették a többi között a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek összevonását tiltó jogszabályt, az iskolának nem volt érvényes szervezeti és működési szabályzata, pedagógiai programja nem felelt meg a közoktatási törvény előírásainak, és 33 pedagógusából négynek nem volt erkölcsi bizonyítványa.

A mostani ítélet jogerőre emelkedésével egyébként az iskolának harminc napja van az egymillió forintos bírság befizetésére. Az oktatási tárca államtitkára, Arató Gergely a Roma Sajtóközpont közleménye szerint úgy reagált a jogerős ítéletre: az nemcsak azt bizonyítja, hogy az Oktatási Hivatal szakszerűen járt el, hanem azt is, hogy egyetlen oktatási intézmény sem "úszhatja meg" büntetlenül Magyarországon az erőszakos elkülönítést.

Az ügy előzménye, hogy 2007 végén Kerepesen a helyiek fáklyás felvonulást tartottak és a "közösségbe beilleszkedni képtelen" diákok eltávolítását követelték. Ezt követően 2008 januárjában az Oktatási Hivatal (OH) vizsgálatot indított Kerepesen a roma gyerekek elkülönített oktatása miatt. Az OH először kétszázezer forintos bírsággal sújtotta az önkormányzatot, mert a helyi iskolában hat ötödikes és négy hetedikes roma gyereket különítettek el egy osztályban, akiknek csak heti két napot kellett iskolába járniuk. Majd nyolcszázezer forintos büntetést róttak ki az önkormányzatra, mert a hivatal szerint az iskolában több szempontból megsértették az egyenlő bánásmód követelményét. Az önkormányzat az oktatási miniszternél fellebbezett az OH döntése ellen, aki azonban elutasította a kérelmet. Ezután perelte be az iskola az oktatási tárcát a Fővárosi Bíróságon, amelynek bírája most jogerősen elutasította az iskola kérelmét.