Halott gyerekek neveivel szereztek oktatási normatívát

2010.02.22. 18:25 Módosítva: 2010.02.22. 18:25
Több mint hetven fiktív név volt a selyebi mezőgazdasági szakiskola tanulói nyilvántartásában, olyanok, akik soha nem jártak oda. Több esetben korábban elhunytak nevét is beírták a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei település intézményében. A három évvel ezelőtti esetben jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének gyanúja miatt még most is nyomoz a vám- és pénzügyőrség.

A visszaélés idején még más volt az iskola vezetése, és a frissen választott önkormányzat állítólag nem tudott a visszaélésekről. A falu viszont az ügy következményeként komoly gondban van. A jogtalanul felvett állami támogatás teljes összegét, 40 millió forintot vissza kellett fizetni, és miután adósságrendezés alatt állnak, nem tudnak sem pályázni, sem hiteleket felvenni.

Az iskolaépületbe ma már csak alsósok járnak. Három éve viszont szakképzés is folyt az intézményben, a visszaélések akkor történtek. Azért, hogy minél több normatív támogatást vehessenek fel, a gyanú szerint fiktív neveket írtak az osztálynaplókba. Többen a rendőrségi kihallgatáson tudták meg, hogy visszaéltek a nevükkel. Holtak is voltak a tanulók között. A selyebi temetőben a Független Hírügynökség megtalálta annak az asszonynak a sírját, aki 2004-ben meghalt, két évvel később a neve mégis szerepelt az iskola tanulói között.

Több tanárnak megfelelő végzettsége sem volt a mostani polgármester, Taskó Béla szerint. Azt mondja, volt olyan, aki szabó volt és matematikát tanított, a villanyszerelő pedig fizikát. Ő akkortájban lett polgármester, a visszaélésekről egy évvel az iskola indulása után értesült.

A hivatal szakértőt fogadott, majd feljelentést tett. A normatív támogatást a falunak azonban az utolsó fillérig vissza kellett fizetnie. Bár az eset a korábbi iskolavezetés idején történt, a gondok még ma is megvannak. Barkóczyné Szalma Julianna jegyző a Független Hírügynökségnek elmondta, az önkormányzatnak a 2010-es várható normatív támogatása 46 millió forint, az iskola miatt keletkezett adósságuk pedig több mint 40 millió forint.

Hiába nyert 123 millió forintot a falu óvoda-felújításra, az adósság miatt a támogatást visszavonta a pályázat kiírója. A falu adósságrendezés alatt áll, így a szennyvízberuházás is elmarad. A volt iskolaigazgató az eset után táppénzre ment, nem sokkal később pedig végleg elhagyta a falut.