Nem vonják meg Hagyó mentelmi jogát

2010.02.22. 06:54 Módosítva: 2010.02.22. 06:54
A nagy búcsúzások napja lesz a hétfő, az aktuális parlament utolsó ülésnapja. Képviselők tucatjai utoljára dughatják be azonosítókártyájukat, szavazhatnak interpellációkról vagy indokolhatnak törvényjavaslatokat. Búcsúzik a miniszterelnök is.

Vége. Hétfőn még ülésezik egyet a parlament, amelynek több tagjától is hosszú időre búcsúzhatunk. Néhány neves távozó még az utolsó parlamenti ülésen is hallathat magáról, Kóka János, az SZDSZ, vagy mi frakcióvezetője például még egy utolsó kísérletet tesz rá, hogy parlamenti vizsgálóbizottság álljon fel az ORTT rádiós frekvenciapályázatán történtek tisztázására. A javaslat nem közjogi nonszensz, végtére is bizottságok még ülésezhetnek a választásokig, de minek. Kóka javaslattevő társa, Pető Iván sem lesz már többé parlamenti jegyzőkönyv szereplője.

Valószínűleg Balázs Péter is hosszú ideig utoljára szólalhat fel a parlamentben. A külügyminiszter májustól munkanélküli lesz, nem jelölt a választásokon. Búcsúzóul pár jogharmonizációs döntést indokolhat, ha akar.

Oszkó Péter pénzügyminiszter is egy nemzetközi szerződés napirendi előadójaként távozhat a házból, és nem jut izgalmasabb feladat Forgács Imre igazságügyi miniszternek sem.

Mondjuk a távozó minisztereket legalább az vígasztalhatja, hogy utolsó javaslataikat nagy valószínűséggel el is fogadja a parlament.

Csiha Judit és Szép Béla szocialista képviselők nevét nem találtuk az MSZP országos listáján és megdöbbennénk, ha egyéniben nyernének - mint kiderült, Csiha nem is inul egyéniben -, így valószínűleg ők is utoljára szerepelnek a magyar országgyűlés jegyzőkönyvében a  múlt heti előzetesünkben lex Magyar Gárdaként jellemzett javaslatukkal, amely minden bizonnyal elbukik a zárószavazáson.

Ahogy el fog bukni Mesterházy Attila szocialista miniszterelnök-jelölt a holokauszttagadást büntethetővé tevő javaslata és Tóbiás József kampányfinanszírozási ötlete is.

Érdemi döntéseket is hozhat utolsó ülésén a parlament, bár nem sokat. Csiha Judit és Magyar Bálint - szintén utoljára - a polgári perrendtartásról szóló törvényt módosítaná, utat nyitva az amerikai jogi szaknyelvben class actionnek nevezett jogi gyakorlatnak, amikor is ügyek kárvallotjai perszövetségben indíthatnának eljárást. Szintén érdemi, és ugyancsak Csiha Judithoz köthető a központi államigazgatási szervekről, valamint a Kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló 2006. évi LVII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat, melynek értelmében a kormánytagok vagyonosodását a jövőben újra az APEH vizsgálhatná az erre 2006-ban kijelölt, de a feladat ellátására alkalmatlan Állami Számvevőszék helyett.

Egy érdemi döntésre viszont nem kerül sor. Bár január óta pletykálnak esetleges meggyanúsításáról, az ügyészség végül nem kérte ki Hagyó Miklós mentelmi jogát. A volt főpolgármester-helyettesnek így is búcsút inthetünk.

A nap búcsúzója mégsem ő, hanem Bajnai Gordon, aki tíz hónappal első, miniszterelnökként elmondott napirend előtti felszólalása után nagy beszéddel fog elköszönni a parlamenttől. Hogy szerintünk mit fog mondani, arról bővebben itt olvashat>>