Romagyilkosságok: falvakat kell kiüríteni a bizonyítás során

2010.02.22. 10:15 Módosítva: 2010.02.22. 10:15
Elkészültek a romagyilkosságok ügyében a helyszíni bizonyításokra vonatkozó rendőrségi tervek, közölte a RomNet "magát megnevezni nem kívánó rendőrségi forrásra" hivatkozva. Bartha László, a Nemzeti Nyomozó Iroda szóvivője annyit mondott: tervezett nyomozati cselekményekről nem kívánnak felvilágosítást adni.

A hírportál értesülése szerint a hat halálos áldozatot követelő bűncselekmény-sorozat ügyében a terv részletesen tartalmazza, hogy az előzetes letartóztatásban lévő négy férfit hogyan szállítják majd a településekre, illetve miként oldják meg az eljárások során az érintett falvak részleges vagy teljes kiürítését.

A RomNet azt írta, hogy "egyéb megfontolások alapján csak az országgyűlési választások után, feltehetően májusban, Galgagyörkön tartják az első helyszíni bizonyítási eljárást". A rendőrség a helyszíneket az alapján osztályozta, hogy miként tudják biztosítani a településeken a rendet, a gyanúsítottak testi épségét, illetve az eljárás sikerességét, és ez alapján a kilenc helyszín között van olyan is, ahol ezt a bizonyítást nem tudják megoldani.

10

Az első sajtónyilvános lesz

Ahhoz, hogy sikeresen tudják ezeket a nyomozástechnikai lépéseket végrehajtani, részben, vagy teljesen ki kell üríteni az érintett településeket, így kordonokkal és rendőrsorfallal zárják majd el több száz méter távolságban az egykori bűncselekmények helyszíneit. A rendőrség már napokkal korábban megkezdi az erre vonatkozó felkészülést. A rendőrség azt tervezi, hogy az első helyszíni bizonyításra meghívja a sajtó képviselőit is.

A hírportál úgy tudja, hogy nyomozástaktikai és nemzetbiztonsági szempontból nem a támadássorozatok sorrendjében tartják majd a bizonyítási eljárásokat, így feltehetően a második helyszín Tatárszentgyörgy lesz, ahol az égő házból menekülőkre lőttek sörétes fegyverrel.

A cikkben az is olvasható, hogy az egy évvel ezelőtt történt támadásra emlékezve kedden az Országos Cigány Önkormányzat Dohány utcai székházában, valamint a Pest megyei település temetőjében Csorba Róbert és kisfia sírjánál, illetve a fővárosi Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban tartanak gyertyagyújtásos megemlékezést roma és nem roma szervezetek, közéleti személyiségek részvételével.

Kilenc ügyben nyomoznak

A romák elleni támadássorozat kapcsán a Nemzeti Nyomozó Iroda kilenc bűncselekmény ügyében indított eljárást. 2008. július 21-én Galgagyörkön, augusztus 8-án Piricsén, szeptember 5-én Nyíradonyban, szeptember 29-én Tarnabodon történt támadás. November 3-ára virradóra Nagycsécsen Molotov-koktélt dobtak és rálőttek két házra, a támadásban egy 43 éves férfi és testvére, egy 40 éves nő meghalt. December 15-én Alsózsolcán egy férfit lőfegyverrel életveszélyesen megsebesítettek.

2009. február 23-án Tatárszentgyörgyön Molotov-koktélt dobtak egy házra, majd a tűz elől menekülő 27 éves apát és ötéves kisfiát agyonlőtték, 6 éves kislányát súlyosan megsebesítették. Április 22-én Tiszalökön agyonlőttek egy férfit, majd augusztus 3-ára virradóra Kislétán egy anyát öltek meg sörétes fegyverrel, 13 éves lányát életveszélyesen megsebesítették.

A bűncselekmény-sorozattal gyanúsított négy férfit 2009 augusztusában fogták el.