Sehogy se sikerül tisztázni Dobolyiék útját

2010.02.22. 12:28
Dobolyi Alexandra szerint az ő makaói útját az Európai Szocialisták Pártja fizette, Veresét pedig Pekingig az MSZP, onnan spontán alapon a kínaiak. Egyik sem stimmel.

Dobolyi Alexandra, Veres János keleti kapcsolatokért felelős kormánybiztos titkárságvezetője a TV2 Mokka című műsorának vendégeként hétfőn megpróbálta tisztázni Veressel közös makaói útjuk pénzügyi hátterét, de a történet csak tovább bonyolódott.

Dobolyi és a PES

dobolyi250

A volt EP-képviselő Dobolyi legfrissebb verziója szerint útját az Európai Szocialisták Pártja (PES) fizette, melynek ő a Kínáért felelős elnökségi tagja. Ezt az információt Bryan Synnott PES-szóvivő az ügyet kirobbantó Blikknek korábban már cáfolta: "Az Európai Szocialisták Pártja nem küldött senkit a Makaón rendezett ünnepségre".

Dobolyi a Mokkában arról beszélt, hogy a PES megerősítette, hivatalos minőségben jártak Makaón, és a nyilatkozat a Magyar Nemzet szombati számában olvasható. Synnott a napilapnak azt mondta, hogy "Dobolyi Alexandra a PES elnökségében a kínai kapcsolatokért felelős, s így útja a párt szempontjából legitim."

Csakhogy a botrány nem arról szólt, hogy Dobolyi Makaón a pozíciójából fakadóan képviselhette-e hivatalosan a PES-t, hanem hogy ki fizette az útját. Márpedig Synnott hétfőn megerősítette korábbi kijelentését, miszerint Dobolyi útjának cechét nem a PES állta. Vagyis továbbra sem tudható, hogy milyen pénzből finanszírozták a titkárságvezető makaói kiruccanását.

Veres, az MSZP és a Kínai Kommunista Párt

Dobolyi a tévéműsorban arról is beszélt, hogy főnöke – miként az Veres pénteki sajtóközleményében is szerepel – a Kínai Kommunista Párt meghívására érkezett Pekingba, és útját az MSZP fizette. Csakhogy ezt Nyakó István, a párt szóvivője közleményében korábban már cáfolta, és az ellentmondást azóta sem sikerült feloldani.

Veres pénteki közleményével összhangban Dobolyi azt is elmondta, hogy az ő útitervével szemben a kormánybiztos eredeti menetrendjében nem szerepelt a makaói kiruccanás. Pekingben azonban vendéglátói hirtelen ötlettől vezérelve meghívták a volt portugál gyarmat Kínához csatlakozásának tizedik évfordulójára Makaóba, és a költségeit is állták.

10

Az Index kérdésére Dr. Vámos Lászlóné protokollszakértő kijelentette, hogy a pontos körülmények ismerete nélkül nagyon nehéz egy ilyen helyzetet megítélni. Az évtizedekig az egyik minisztérium protokollosztályát vezető, a szakmát több egyetemen is tanító nyugdíjas szakember ugyanakkor merőben szokatlannak nevezte, hogy egy hivatalos út időbeosztását a helyszínen egy spontán négynapos meghívással borítsák fel. Mint mondta, ilyesmivel munkája során soha nem találkozott.

Ki hagyta jóvá az utakat?

Szombatra kiderült, Veres tavaly nyár óta négyszer járt külföldön, háromszor Dobolyi is elkísérte. Legutóbb január 11-én utaztak Mongóliába, ahol négy napot töltöttek, az utat közpénzből fizették, kétmillió forintba került. A hétfői Blikk arról ír, hogy a kormányszóvivői iroda utánanéz, hogy jóváhagyták-e az utat.

A lap emlékeztet a kormány szeptemberi döntésére, amikor elrendelték, hogy a miniszterek a tárcájukhoz kinevezett kincstárnok bevonásával vizsgálják felül a minisztériumi utazási terveket.

„A kormányfő nem tűri, hogy visszaéljenek az állami pénzforrásokkal, szerinte nem megengedhető, hogy közpénzből szakmailag indokolatlan utakra menjenek köztisztviselők vagy állami vezetők. Válság idején ez különösen tarthatatlan. Mindenkinek ki kell vennie a részét a takarékoskodásból, ez alól nincsenek kivételek" - mondta akkor Szollár Domokos kormányszóvivő.

Korábbi verziók

"Ha (a makaói látogatás) a MEH hivatalos utazási listáján nem szerepel, akkor azt jelenti, hogy nem voltam külföldön" - ez volt Veres első reakciója, amikor az őt és Dobolyit Makaó főutcáján megörökítő fotót közlő Blikk megkereste. Később eszébe jutott, hogy az MSZP küldte decemberben Pekingbe, és ott kapott meghívást "több más ország képviselőjével együtt" a makaói ünnepségsorozatra.