Megemlékezés Tatárszentgyörgy egyéves évfordulóján

2010.02.23. 06:23
Gyertyagyújtással és az áldozatok sírjának megkoszorúzásával emlékeznek a romák elleni támadássorozat első halottaira Budapesten és Tatárszentgyörgyön. Csorba Róbertet és fiát pontosan egy éve gyilkolták meg támadóik, akik még négy másik emberrel is végeztek.

Roma és nem roma szervezetek, közéleti személyiségek részvételével tartanak megemlékezéseket Budapesten és a Pest megyei Tatárszentgyörgyön az egy évvel ezelőtti gyilkosságok évfordulóján. Tavaly február 23-án hajnalban támadtak akkor még ismeretlen elkövetők a Csorba-család faluszéli házára. Az épületet felgyújtották, a házból kimenekülőkre sörétes fegyverekkel tüzet nyitottak.

A támadásban a 27 éves családfő, Csorba Róbert és ötéves kisfia életét vesztette, hatáves kislánya súlyosan megsérült.

A tatárszentgyörgyi támadás a feltételezések szerint a romák elleni támadássorozat része volt. A rendőrség tavaly autusztusban elfogott négy férfit, akik alaposan gyanúsíthatóak az összesen hat halálos áldozatot követelő kilenc támadással.

A támadássorozat 2008. júéius 21-én, Galgagyörkön kezdődött. Csorba Róbert és fia voltak az első halálos áldozatai a támadássorozatnak. A támadók azonos forgatókönyv szerint követték el támadásaikat, célpontul autópályán is megközelíthető településeket választottak, ezeken is a faluszéli házakra támadtak, majd erdőkön, szántóföldeken át menekültek.

A tatárszentgyörgyi gyilkosság áldozataira gyertyagyújtással emlékeznek délelőtt az Országos Cigány Önkormányzat fővárosi, Dohány utcai székházában, a gyilkosságsorozat áldozatainak emléktáblája előtt. A Méltóságot Mindenkinek Mozgalom és a Roma Polgárjogi Alapítvány képviselői délután a Pest megyei település temetőjében helyeznek el virágokat az áldozatok sírján, majd kora este a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban tartanak megemlékezést.