Nem engedik haza a tbc-s faddi gyerekeket

2010.02.23. 09:21
Kórházban tartják azt a kilenc gyereket, akiket tbc-vel kezelnek a mosdósi tüdőkórházban. A gyerekek nem fertőzőek, akár haza is mehetnének, de a gyámügy szerint szüleiktől nem kapnák meg a szükséges ellátást.

Bár nem fertőz, mégsem mehet haza a mosdósi tüdőkórházból az a kilenc gyerek, akit tbc-vel kezelnek, írja a Magyar Nemzet. Erről a faddi önkormányzat gyámügyesei döntöttek, szerintük a gyermekek otthoni ápolásához nem adottak a körülmények.

A szakemberek attól tartanak, hogy a gyermekeknek nem adnák be otthon a megfelelő gyógyszereket, így pedig súlyosbodhat az állapotuk.

Bényi András helyi önkormányzati képviselő szerint a gyermekeket anyjuk már többszörösen veszélyeztette, amikor fertőző tuberkulózisa ellenére hazaszökött a kórházból, és meg is fertőzte gyermekeit. Apjuk pedig annak ellenére sem vitte vizsgálatra a gyerekeket, hogy e célból kétszer is rendkívüli segélyt kapott.

Faddról eddig öt felnőtt került kórházba tbc gyanújával. Hármukat hazaengedték, mert nem fertőzőek, de a kilencgyeremekes édesanya mellett egy másik nőrokonát is kórházban kellett tartani.

Faddon a héten kezdődik meg a lakosság szűrése.