58 millióra büntették a leszakadt mennyezet kivitelezőjét

2010.02.24. 14:16
A Pécsi Ítélőtábla szerint bizonyíthatóan amiatt szakadt le a pécsi Hullámfürdő uszodai álmennyezete, mert a kivitelező - a Zalai Általános Építési Vállalkozó Zrt. - rossz minőségű fát használt. A céget 58 millió forintra büntették.

Jogerősen 58 millió forint és kamatai megfizetésére kötelezte a Zalai Általános Építési Vállalkozó Zrt.-t (ZÁÉV Zrt.) a Pécsi Ítélőtábla szerdán, mert a cég hibájából szakadt le a pécsi Hullámfürdő uszodai álmennyezete 2005-ben. A táblabíróság kimondta: a mennyezet leszakadását a fa tartószerkezetek károsodása okozta, s ez kivitelezői mulasztásra vezethető vissza. A ZÁÉV nem a tervekben előírt, hanem rossz minőségű, ráadásul nem is a megfelelő védőkészítménnyel kezelt faanyagot használt, a szerkezetet pedig nem az előírt speciális párazáró, hanem hagyományos fóliával borította. A vállalat a kártérítést 15 napon belül köteles megfizetni a fürdőt üzemeltető felperes Pécsi Fürdő Kft.-nek.

A hullámfürdő uszodájának 40 négyzetméteres alumínium álmennyezetéből 30 négyzetméternyi szakadt le és esett a vízbe 2005. november 27-re virradó éjjel, amikor a megroppant szerkezetet ipari alpinisták próbálták megerősíteni. Személyi sérülés nem történt, de az uszodát életveszélyessé nyilvánították, és akkor, majd ezt követően többször is bezárták. Az álmennyezetet megerősítették, végleges helyreállítása 2008 augusztusában fejeződött be.