Debreczeni mégis kapott ajánlószelvényt munkahelyen

2010.02.24. 17:15
Tegnap a Fővárosi Választási bizottság (FVB) egy korábbi határozatot felülbírálva törvényesnek minősítette Debreczeni József könyvesboltokban és kávézókban folyó ajánlószelvény gyűjtését. A jogi érvek egyáltalán nem világosak.

Tegnap az FVB, az OEVB-t felülbírálva úgy döntött, hogy Debreczeni József nem követett el szabálytalanságot, amikor az interneten közzétett felhívásában könyvesboltokat és kávézókat jelölt meg, ahol támogatói leadhatják a kopogtatócéduláikat.

A döntést két szempontból is támadható lehet. Egy jogász olvasónk szerint az FVB felülbírálja az OEVB munkahelyi gyűjtéssel kapcsolatos álláspontját, mondván utóbbi azt túl szűken értelmezi. Határozatukban ezért már Debreczeni József eredeti felhívását is szabályosnak ítélik, és megszüntetik a kopogtatócédulák beszolgáltatására vonatkozó határozatot.

Csakhogy a magyar bíróságok joggyakorlata az OEVB döntésével harmonizált eddig. E szerint tilos a kopogtatócédula gyűjtés bármilyen olyan helyen, ami jól körülhatárolható, és munkavállalók munkavégzés céljából tartózkodnak benne. A Bács-Kiskun megyei bíróság 1998-as határozata választási szabálysértésnek minősítette azt, amikor egy képviselőjelölt a tizenkét évvel ezelőtt cédulát saját munkahelyén gyűjtötte.

Ez szembe megy Debreczeni József érvelésével - aminek a hatására az FVB a határozatát meghozta - miszerint a munkahelyi kopogtatócédula gyűjtés csak akkor ellentétes a törvény szellemiségével, ha az az ott dolgozó munkavállalók kopogtatócédulájáról szól.

Az FVB döntésének másik visszássága azzal kapcsolatos, hogy a fővárosi szervezet miután külön választotta egymástól a felhívás és a gyűjtés tényét, csak az előbbit látta bizonyítottnak. Azt, hogy Debreczeni kopogtatócédulához is jutott a módszerrel, nem.

Azonban az Index birtokába jutott iratokból kiderül, hogy az OEVB eredeti döntését követően egy választópolgár panasszal élt az Országos Választási Irodánál (OVI). Panasza arra vonatkozott, hogy ha az OEVB határozata érvénybe lép, akkor az ő jóhiszeműen és önként leadott ajánlószelvényét meg kell semmisíteni, ennek köszönhetően pedig komolyan sérülnek választópolgári jogai.

Az Országos Választási Iroda eljuttatta a beadványt az FVB-hez, ám az a fellebbezést érdemi vizsgálat nélkül elutasította. Kedd esti határozatukban tehát úgy mondták, hogy a gyűjtés nem bizonyított, hogy elöttük volt egy – bár Debreczeni József védelmében leadott – panasz, ami éppen erről szólt.

Debreczeni mellett számos jelölt gyűjt üzletekben cédulát. Az LMP és a Jobbik kifejezetten sok helyen, de például a fideszes Bácskai János ferencvárosi jelölt is közzétette egy szórólapon azoknak a boltoknak a listáját, ahová be lehet vinni az őt támogató cetliket. Az OVB a héten ezeket is szabálytalannak minősítette, de az érintettek nem adták fel gyűjtőpontjaikat.

Az ajánlócédulás rendszer fogyatékosságaira korábban már az EBESZ választási megfigyelői, az előző adatvédelmi ombusdman és több párt is felhívta a figyelmet, ám a visszaélésekre alkalmas. A mostani zavar kapcsán látható, hogy még a választási szervek sem értelmezik egységesen a szabályokat.