Gyurcsány százmilliót keresett 2009-ben

2010.02.25. 07:07 Módosítva: 2010.02.25. 07:07
Az állami-önkormányzati másodállások révén több mind ötven parlamenti képviselő könyvelhetett egymillió forint feletti havi bruttó jövedelmet tavaly, derül ki a HVG legfrissebb számából.

A középmezőnybe csúszott vissza a parlamenti képviselői jövedelemlisták eddigi éllovasa, Kapolyi László (MSZP), írja a HVG. A System-cégcsoport tulajdonosa 2008-ban még milliárdos osztalékjövedelmet vett fel, tavaly viszont már akadémikusi-politikusi pénzei jelentették a fő pénzforrását.

Szó sincs persze Kapolyi elszegényedéséről, a szocialista frakcióban ülő szociáldemokrata pártelnök vagyona továbbra is óriási – legfeljebb ezt a bevallás képtelen kimutatni. A 84 százalékban általa birtokolt System Consulting Zrt. például 5,21 milliárd forint saját tőkét jelzett 2008 végén konszolidált mérlegében.

 

A helyét a jövedelemlista élén 2009-ben átvevő Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök több mint 100 millió forintos összjövedelmével magasan veri ugyan, ám az e bevétel nagy részét osztalékként kifizető Altus Zrt. - amelynek Gyurcsány egyedüli tulajdonosa – a becslések szerint kevesebbet ér mint a System.

Előretört a listán Puch László (MSZP), aki tavaly bronzérmes lett. Harmadik helyét cége, az M-Luxor Kft. osztalékának köszönheti: a feles tulajdonában álló mohácsi társaságtól 20 millió forint osztalékot kapott 2009-ben.

Orbán Viktor viszont rosszabbul élhet, mint két-három éve: nemcsak könyvhonoráriuma apadt el tavalyra, de pártelnöki fizetése is csökkent, olvasható a HVG-ben.