Szabina
2 °C
15 °C

Ungváry pert nyert Kiss László ellen

2010.02.26. 10:56
Ungváry Krisztián történész harmadfokon, jogerősen pert nyert Kiss László alkotmánybíró ellen. A fővárosi ítélőtábla a decemberi ítéletet megváltoztatva Ungváryt felmentette a rágalmazás és becsületsértés vétsége miatt emelt vád alól.

Kiss László perek sorozatát indította a történész ellen, miután Ungváry Krisztián többször írt, illetve a Hír TV-nek nyilatkozott arról, hogy a jelenlegi alkotmánybíró a 80-as évek elején a pécsi egyetem párttitkárhelyetteseként besúgó, a pártállami állambiztonság  "hivatalos kapcsolata" volt.

Ezekben a nyilatkozatokban a történész kijelentette, hogy Kiss László alkotmánybíró, egykori egyetemi párttitkárhelyettes az állambiztonsági szervekkel tartott kapcsolatot az 1980-as évek diákmozgalma, a Dialógus csoport felszámolásának ügyében.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság 2009. június 29-én becsületsértés miatt részesítette megrovásban Ungváry Krisztiánt. Ezután a Fővárosi Bíróság 2009. december 8-án becsületsértés és rágalmazás miatt ítélte el az alperest, mert az besúgónak nevezte és a pártállami állambiztonsággal hozta összefüggésbe Kiss László alkotmánybírót. Akkor a nem jogerős ítélet szerint a bíróság a történészt egy év próbára bocsátotta.

Csütörtökön a fővárosi ítélőtábla a történészt mind a rágalmazás, mind a becsületsértés vádja alól felmentette.

Kiss László közölte, hogy az ügyet nem tartja lezártnak, és a strasbourgi bírósághoz fordul, mivel szerinte a magyar bíróság tévesen és rá nézve hátrányosan értelmezte a szabad véleménynyilvánítás szabadságát. Úgy véli, Ungváry Krisztián őt érintő kijelentéseit a bíróság véleményként kezelte.15%
3999 Ft
3400 Ft
15%
4995 Ft
4246 Ft