Mégsem vezeti be a szociális kártyát Jászladány

2010.02.27. 12:42 Módosítva: 2010.02.27. 13:12
Eredeti szándékával ellentétben mégsem vezeti be a szociális kártyát Jászladány önkormányzata, viszont a szociális ellátásokról szóló rendelete módosításával megteremtette annak jogi keretét, hogy a rászorulóknak járó lakásfenntartási támogatásból közvetlen átutalással fizethesse a családok közüzemi számláit, közölte Dankó István, a település független polgármestere.

Az önkormányzat olyan szociális kártya bevezetését tervezte, amelynek segítségével ki lehetett volna egyenlíteni a közüzemi szolgáltatók követeléseit, így például a segélyezettek a gáz- vagy villanyszámláját. Miután az önkormányzat illetékes szakbizottsága többször tárgyalt erről a megoldásról, számba véve az érveket és ellenérveket, végül nem javasolta a kártya bevezetését.

Dankó István tájékoztatása szerint találtak viszont egy másik lehetőséget arra, hogy a lakásfenntartásra járó támogatást ne készpénzben kapják meg az érintettek. Módosították a pénzben és természetben nyújtható szociális ellátásokról szóló rendeletüket, így a jövőben ez a támogatási összeg átutalással a közüzemi szolgáltatókhoz jut el a számlák kifizetésére. A számlák kiegyenlítésének sorrendjét és mértékét a segélyezett határozza meg.

Jászladányon négyszáz ember kap havonta 2 500 és 12 ezer forint között mozgó lakásfenntartási támogatást, így a településen évente több 40 millió forint tényleges céljára hasznosul, és nem megy el uzsorakölcsön törlesztésére vagy szerencsejátékra, mondta a polgármester. Kérdésre válaszolva a polgármestre azt is közölte, hogy az áram- és gázszolgáltató cég kintlévőségeit nem tudja, de a 6 ezer fős településen a vízszolgáltatásért kereken 8 millió, a szemétszállításért pedig 10 millió forinttal tartoznak a fogyasztók.