Uniós pénzből fejlesztett panziót az egyik HM-főosztályvezető

2010.03.01. 08:03
Udvarházat, szolgálati luxuslakást vásároltak az utóbbi időkben azok a főosztályvezetők, akik ellen bűnszövetségben elkövetett vesztegetés gyanújával indított eljárást a Budapesti Katonai Ügyészség. Az egyik tábornok cége több mint ötvenmillió forintos európai uniós támogatást is kapott tokaj-hegyaljai panziójának fejlesztésére.

Szépen gyarapodhattak azok a főosztályvezetők, akiket maffia-bűncselekményekkel gyanúsítanak a Honvédelmi Minisztériumnál (HM), írja a Magyar Nemzet.

Az egyik eljárás alatt álló volt védelemgazdasági főosztályvezető például egy olyan cégben tulajdonos, amely értékes ingatlanokat vásárolt Tokaj-Hegyalján, hogy hatalmas, több százmillió forint értéket képviselő udvarházat alakítson ki turisztikai célokra.

A társaság több mint 55 millió forintos támogatást is elnyert a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtől egy panzió és egy kávézó létrehozására. Mivel az állam az Európai Unió pénzéből ötvenszázalékos támogatást nyújtott a szervezett bűnözéssel gyanúsított főtiszt vállalkozásának, feltételezhető, hogy a volt minisztériumi felsővezetőnek további ötvenmilliót kellett előteremtenie a panziójának fejlesztésére.

Az ügy szerdán robbant ki, miután a szaktárca megerősítette, hogy azonnal felfüggesztették azokat a katonákat, akik ellen vesztegetési ügyben nyomoz a katonai ügyészség.

Két hét alatt ugyanis ez már a második súlyos botrány katonai körökben. A Zrinyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem rektora, az egykor szintén honvédelmi minisztériumi karriert befutott Szabó János szintén gazdasági ügyletek miatt került a katonai ügyészség látókörébe.

A kommandósakcióval elfogott rektor ügyével összefüggésben a katonai ügyészség szóvivője, Ács Tibor pedig egy újságíró előtt gengszterszervezetnek nevezte a HM legerősebb gazdasági társaságát, a 40 milliárdos éves forgalmat bonyolító HM EI Zrt.-t. A céget szakmai körökben a honvédség és a titkosszolgálat kádertemetőjeként tartják számon.