Páva feljelentést tesz az Expo Center ügyében

2010.03.02. 16:14
Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere büntetőfeljelentést tesz Expo Center ügyében. A több milliárdos elhibázott beruházás kapcsán ismeretlen tettesekkel szemben vesztegetés, számvitel rendjének megsértése, csalás, hűtlen és hanyag kezelés gyanúja merült fel.

Páva Zsolt közölte, miután ismertté vált az üggyel foglalkozó önkormányzati bizottság jelentése, kedden aláírta azt a feljelentő levelet, amelyet a Baranya megyei rendőrfőkapitánynak címzett az Expo Center ügyében.

"Nem bűnbakokat keresünk, hanem azokat a valódi felelősöket, akik sorozatos hibákat követtek el Pécs történetének egyik legszomorúbb beruházása során, milliárdos veszteséget okozva a pécsieknek és a városnak" - mondta Páva Zsolt.

A polgármester közölte: az expoügynek vagy az időzítésnek semmi köze nincs a választási kampányhoz.

Az éve óta üresen álló multifunkcionális konferencia- és koncertközpontot 2006-ban adták át.

A Pécsi Újság portál által múlt szombaton közzétett önkormányzati bizottsági jelentés végleges szövege szerint a 3 milliárd forintos kudarcért Toller László, Pécs volt szocialista polgármestere, Kelemen László, a városi vagyonkezelő akkori vezérigazgatója, Bachman Zoltán építész és Kukai Tibor tervező is felelős lehet.

Az 59 oldalas jelentés szerint az évek óta üresen álló és hatalmas adósságot felhalmozó építményt Kelemen László forszírozta minden áron. Ő jegyezte a leglényegesebb kezdeményezéseket, képviselte a fejlesztési szándékot külső fórumokon, és a kapcsolatot is ő tartotta városvezetéssel.

Az önkormányzati bizottság jelentése szerint az építéssel kapcsolatban Toller László személyes szerepe a meghatározó. Ő volt a döntés forrása, nélküle a beruházás nem valósult volna meg.

Az Expo Center aránytalanul túlméretezett projekt volt, amely alapvetően hibás és téves koncepción alapult, a helyi piaci viszonyokat, az országos és nemzetközi trendeket nem reálisan értékelte. Toller László "erőltetett politikai célból eredően egy ábrándképet akart a siker szimbólumaként feltüntetni, amely sem a város, sem a vagyonkezelő teherbíró képességéhez nem igazodott".