Tizedet szed Újpest

2010.03.02. 22:45
Termőföldet bérel az újpesti önkormányzat vállalkozókedvű kerületi családok számára, hogy maguknak termelhessék meg a betevő zöldséget, gyümölcsöt. Az ingyenes, de munkaigényes programban való részvételnek egyetlen fontos feltétele van, a megtermelt javak tizedét le kell adni az önkormányzatnak, hogy szétoszthassa a kispénzű nyugdíjasok, vagy más rászorulók között.

Egy-két hektáros területen tervez földosztást a IV. kerület. Az önkormányzat kedden döntött arról, hogy a költségvetésben 10 millió forintot különít el termőföldbérlésre.

A tervek szerint a kerülethez viszonylag közel keresnek majd olyan jó minőségű termőföldterületet, amelyen kiskert méretű parcellákat alakíthatnak ki. Ezeken egy-egy kiválasztott, és a részvételi feltételeket elfogadó család gazdálkodhat. A szocialista Trippon Norbert alpolgármester által benyújtott előterjesztés szerint az önkormányzat a kerületi civilszervezetekre és az egyházakra bízná, hogy a Magyarországon még új programhoz találjanak 10-15 családot, akik vagy anyagi okok miatt vállalkoznak a rendszeres földművelésre, vagy azért, mert sajátmaguk szeretnék megtermelni azt, amit megesznek.

Az önkormányzat vállalja azt is, hogy a növényvédelemben besegít az önkormányzat tulajdonában álló kertészet, a résztvevőknek csak fizikai erejüket kell beleadni a projektbe.

A újpesti városvezetés egyetlen kitételt szabott az ingyenföldet elfoglalkóknak, azt hogy a megtermelt zöldségből, gyümölcsből le kell adniuk 10 százalékot. A terméstizedet a kerületben lakó szociálisan rászorulók segítésére szánnák.