Pszichológiai teszt kellene a sportlövészethez

2010.03.03. 19:45
Jelentősen szigorítana a kormány a fegyvertartási szabályokon. A rutintalanabb sportlövők nem vihetnék haza fegyverüket, hanem a klubban, vagy akár a rendőrségen kellene tárolniuk azokat. A sportlövőknek a fizikai alkalmasság mellett pszichológiai teszteken is meg kellene felelniük.

Jövő szerdán fogadhatja el a kormány az új, a jelenleginél szigorúbb fegyvertartási szabályokat. Szollár Domokos kormányszóvivő szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: elkészült a fegyvertartás általános jogi szabályozását módosító jogszabálytervezet, amit kedden megküldtek a civil szervezeteknek, amelyekkel a tervek szerint március 8-án egyeztet a kormány.

A kormány szigorítaná a sportcéllal birtokolt fegyverek tartásának szabályait, bizonyos rutin és tapasztalat megszerzése után lehetne hazavinni, és otthon tárolni a fegyvert, kevésbé gyakorolt sportlövőknek a fegyvereket a sportklubokban kellene tárolniuk. Felvetődött, hogy azok a klubok, ahol nincs kijelölt tárolóhely, a helyi rendőrségnél helyezhessék el időlegesen a fegyvereiket, mondta Szollár Domokos.

A kormány javaslata szerint a fegyvertartás szigorítása mellett a fegyvert használók, beleértve a sportlövők alkalmasságát is szigorúbban vizsgálnák, rendszeresebben ellenőriznék; a fizikai alkalmasság mellett pszichológiai tesztek eredményeihez kötnék a sportlövészetet, mondta a kormányszóvivő.

November 26-án 23 éves G. Ákos a pécsi egyetem biofizikai intézetében maroklőfegyverrel megölte egyik csoporttársát, életveszélyesen megsebesített egy 19 éves fiatalembert, egy 36 éves laboránst és egy 54 éves takarítónőt. A diák sportlövészklubba járt, ezért felmerült a sportlövőkre vonatkozó szabályok szigorítása.