Jusztina
10 °C
27 °C

Családbarát és takarékos március 15. lesz

2010.03.09. 12:48
Széchenyi Istvánra, Petőfi Sándorra és szabadságharc ismeretlen ifjú katonájára emlékeznek majd a kormány által rendezett március 15-i ünnepségsorozat keretében.

"Méltó, színes, családbarát, takarékos lesz a kormány által rendezett március 15-i ünnepségsorozat" – jelentette ki Molnár Csaba kancelláriaminiszter a Magyar Nemzeti Múzeumban kedden. Molnár Csaba a sajtótájékoztatón kiemelte: idén bruttó 185 millió forintból finanszírozzák a rendezvényeket, ez az összeg 30 millió forinttal kevesebb, mint tavaly. Elmondta még, hogy három személy köré szervezik az ünnepségeket: Széchenyi Istvánra, Petőfi Sándorra és szabadságharc ismeretlen ifjú katonájára emlékeznek majd.

A Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter felhívta a figyelmet: 1848 legfontosabb politikai üzenete a közös akarat és az egymás iránti szolidaritás. Szerinte el kell érni, hogy az ünnep ne legyen a politikai kampány egy állomása.

Molnár Csaba elmondta még, hogy több újdonsággal is várják az érdeklődőket, ezek közül kiemelte: március 9-től 18 életnagyságú huszárszobrot helyeznek el a főváros kilenc pontján a 18 huszárezred előtt tisztelegve; március 14-én este pedig háromdimenziós térhatású animált díszkivilágításba "öltöztetik fel" a Nemzeti Múzeumot.

Szollár Domokos kormányszóvivő a keddtől látogatható történelmi játszóházra és a március 14-ig minden nap működő nyitott filmstúdióra hívta fel a figyelmet. Utóbbiról elmondta: a múzeum lépcsőjén 1848-as, korabeli jelmezekbe öltözve játszhatják el és filmen örökíthetik meg az érdeklődők a forradalom és szabadságharc fontosabb eseményeit.

Március 15-én, délelőtt fél tíztől a zászlófelvonással és a Kossuth Emlékmű koszorúzásával veszi kezdetét a hivatalos megemlékezés. A március 15-i ünnepi műsor a Nemzeti Múzeum lépcsőin délelőtt 11 órakor kezdődik, többek között fellép Dobó Kata, Fullajtár Andrea, Nyári Oszkár, Egyházi Géza és kétszáz táncos működik közre.

Délután egy órától adják át a Kossuth- és Széchenyi-díjakat a Parlament Kupolatermében, ahol jelen lesz Sólyom László köztársasági elnök és Bajnai Gordon miniszterelnök is.

A hétfői események központja a "Széchenyi-korzó" lesz: a Lánchíd korzóvá alakul. A Magyar Tudományos Akadémia parkolójában haditábort építenek fel, a Roosevelt térre látogatók korhű nyomdagéppel nyomtathatják ki a Nemzeti Dalt és 12 pontot.