Kende Péter ellen nyert pert Németh Miklós

2010.03.09. 16:34 Módosítva: 2010.03.09. 16:35
Nem kell kiadnia Németh Miklós volt miniszterelnöknek a nála lévő iratmásolatokat, mondta ki a Kende Péter közíró által indított polgári perben kedden kihirdetett első fokú, nem jogerős ítéletében a Pesti Központi Kerületi Bíróság. Kende Péter azért perelte be Németh Miklóst, mert három, közérdekű adatokat tartalmazó irat kiadatását akarta elérni.

Kende Péter szerint az 1989. március 3-ai Gorbacsov-Németh Miklós tárgyalás jegyzőkönyvében, valamint a Németh Miklós és Nyikolaj Rizskov szovjet miniszterelnök levélváltásban szó van többek között a szovjet csapatkivonásról, a Magyarországon tárolt szovjet atomfegyverekről. Az iratokra Oplatka András Svájcban élő történész Egy döntés története című, az 1989-es eseményeket, elsősorban a határnyitást feldolgozó könyvében hivatkozik, azzal, hogy azokat Németh Miklós magánarchívumából ismerhette meg.

Kende Péter
Kende Péter

Oplatka könyve szerint az 1989-es határnyitásért az érdem Németh Miklóst illeti. A szerző erről a Népszabadságnak így nyilatkozott tavaly júniusban: „Lehetne a hivatalos dátum augusztus 19., amikor a sopronpusztai Páneurópai Pikniket rendezték, vagy amikor Pozsgay Imre kijelentette, hogy a műszaki zár erkölcsi, és politikai értelemben is elavult, de sokkal inkább lehetne az a dátum [a határnyitásé], amikor egy igen szűkkörű testület Németh Miklós akkori magyar miniszterelnök vezetésével 1989. augusztus 22-én elhatározta, hogy kiengedik a Magyarországon tartózkodó NDK-s állampolgárokat Nyugatra. A döntést Németh Miklós hozta meg.”

A keddi tárgyaláson a volt miniszterelnök jogi képviselője elmondta, hogy ügyfele minden eredeti iratot szabályszerűen leadott, amikor hivatalától megvált, nála csupán másolatok vannak. Az alperes ügyvédje szerint az eredeti iratok a Miniszterelnöki Hivatal, a Külügyminisztérium, illetve a Honvédelmi Minisztérium irattáraiban vannak.

A felperes ezzel kapcsolatban annyit mondott, hogy ott nem kereste az iratokat, csak a Magyar Országos Levéltárban, mert szerinte ott kell lenniük.

A volt miniszterelnök ügyvédje kiemelte: a törvény szerint csak az adatkezelőtől lehet kérni az iratok kiadását, ügyfele pedig nem tekinthető annak.

Németh Miklós jogi képviselője Kiss Dániel Bálint és Kende Péter író
Németh Miklós jogi képviselője Kiss Dániel Bálint és Kende Péter író

A Kende Péter iratok kiadására vonatkozó keresetét elutasító első fokú ítélet szóbeli indoklásában a Pesti Központi Kerületi Bíróság bírája osztotta azt az alperesi érvelést, hogy a másolatokat birtokló miniszterelnök nem irat-, illetve adatkezelő. Ugyanakkor a bíró nyomatékosan hangsúlyozta azt is, hogy a tudományos kutatás szabadsága alkotmányban garantált jog, s mivel a perbeli iratok összefüggnek a magyar történelem fontos kérdéseivel, ezért azoknak - a hatályos szabályozásnak megfelelő feltételek mellett - a közfeladatot ellátó adatkezelőknél, az irattárakban megismerhetőknek kell lenniük.