Zoltán
21 °C
36 °C

Őrizetbe vették az Eclipse Zrt. vezetőjét

2010.03.10. 16:54 Módosítva: 2010.03.10. 19:36
A vámhatóság összehangolt akciója után őrizetbe vették az Eclipse Informatikai Rendszerház Zrt. vezetőjét. Adócsalás és pénzmosás miatt nyomoznak. Sipos Jenő, a VPOP szóvivője csak annyit közölt, hogy az ügyben hét embert vettek őrizetbe.

A Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP) megerősítette, hogy Budapesten és Pest megyében több helyszínen összehangolt akciót hajtott végre. A különösen nagymértékű adóhiányt okozó adócsalás és pénzmosás gyanúja miatt indult nyomozás során hét embert őrizetbe vettek.

A nyomozás során több, a bűncselekmény-sorozattal érintett, illetve több az adócsalás leplezésével összefüggésbe hozható vállalkozásnál történtek nyomozási cselekmények. A házkutatás során a pénzügyőrök különféle dokumentumokat, bizonylatokat és adathordozókat foglaltak le, írta a vámhatóság.

A VPOP közlése szerint a nyomozás érdekeire tekintettel a nyilvánosságra hozható részletekről később adnak részletes tájékoztatást.

"Túlzott nyomozati cselekmény"

Házkutatás volt a Civil Biztonsági Szolgálat Zrt. (CBSZ) zuglói székházában is, de nem a cégnél, hanem az irodaház egyik bérlőjénél jártak a vámnyomozók és őrizetbe vették az érintett informatikai társaság vezérigazgatóját - erősítette meg Szabó Iván, a CBSZ jogi képviselője.

A jogi képviselő nem erősítette meg, de nem is cáfolta, miszerint az Eclipse Informatikai Rendszerház Zrt.-nél tartottak házkutatást és többi között a cégvezetőt is őrizetbe vették.

Szabó Iván elmondta: az eljárás során mintegy két órán keresztül kommandósok ellenőrizték az épületbe való ki- és bejutást. Megerősítette továbbá, hogy a CBSZ-től csak a bérleti szerződést kérték el a nyomozók. Kifejtette, hogy a lefoglalás módja ellen azonban panasszal él a CBSZ, mert megítélése szerint "túlzott nyomozati cselekmény" történt.

Csak programozók voltak ott

Szabó Iván arról is beszélt, hogy a bérlő informatikai cégnek csak a programozói voltak a székházban levő irodában és tudomása szerint a cég vezetőjét nem az Angol utcai épületnél vették őrizetbe.

2007-ben frissítették utoljára

Az Eclipse december 31-én kötött szerződést a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalával (KEK KH) arra, hogy az átalakuló eredetiségvizsgálati rendszerhez szükséges szoftvert módosítja és 5 éven keresztül üzemelteti.

A Figyelő újságírójának egy eredetiségvizsgálatot végző műhelyben megmutatták az új szoftver felhasználói kézikönyvét, aminek utolsó frissítési dátuma 2007-es keltezésű. Ez arra utal, hogy a rendszer már régen kész volt, vagy legalábbis a frissítés – az ötmilliárdos szerződés egyik meghatározó eleme – nem volt olyan mértékű, hogy arról a felhasználónak tudnia kellett volna.

Az üzleti hetilap tényfeltáró cikksorozatából kiderül, hogy a cégnek látszólag nemcsak erős politikai hátországa lehet  mind a Fidesz, mind az MSZP oldalán, de egy volt nemzetbiztonsági felsővezetőhöz is köthető.

Az Eclipse projektvezetője Pintér Sándor lánya, Pintér Hajnalka. Az ötmilliárdos megbízás ügyében ő minden teljesítés átadója és ő az elsődleges kapcsolattartó személy.