Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Őrizetbe vették az Eclipse Zrt. vezetőjét

2010.03.10. 16:54 Módosítva: 2010-03-10 19:36:30
A vámhatóság összehangolt akciója után őrizetbe vették az Eclipse Informatikai Rendszerház Zrt. vezetőjét. Adócsalás és pénzmosás miatt nyomoznak. Sipos Jenő, a VPOP szóvivője csak annyit közölt, hogy az ügyben hét embert vettek őrizetbe.

A Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP) megerősítette, hogy Budapesten és Pest megyében több helyszínen összehangolt akciót hajtott végre. A különösen nagymértékű adóhiányt okozó adócsalás és pénzmosás gyanúja miatt indult nyomozás során hét embert őrizetbe vettek.

A nyomozás során több, a bűncselekmény-sorozattal érintett, illetve több az adócsalás leplezésével összefüggésbe hozható vállalkozásnál történtek nyomozási cselekmények. A házkutatás során a pénzügyőrök különféle dokumentumokat, bizonylatokat és adathordozókat foglaltak le, írta a vámhatóság.

A VPOP közlése szerint a nyomozás érdekeire tekintettel a nyilvánosságra hozható részletekről később adnak részletes tájékoztatást.

"Túlzott nyomozati cselekmény"

Házkutatás volt a Civil Biztonsági Szolgálat Zrt. (CBSZ) zuglói székházában is, de nem a cégnél, hanem az irodaház egyik bérlőjénél jártak a vámnyomozók és őrizetbe vették az érintett informatikai társaság vezérigazgatóját - erősítette meg Szabó Iván, a CBSZ jogi képviselője.

A jogi képviselő nem erősítette meg, de nem is cáfolta, miszerint az Eclipse Informatikai Rendszerház Zrt.-nél tartottak házkutatást és többi között a cégvezetőt is őrizetbe vették.

Szabó Iván elmondta: az eljárás során mintegy két órán keresztül kommandósok ellenőrizték az épületbe való ki- és bejutást. Megerősítette továbbá, hogy a CBSZ-től csak a bérleti szerződést kérték el a nyomozók. Kifejtette, hogy a lefoglalás módja ellen azonban panasszal él a CBSZ, mert megítélése szerint "túlzott nyomozati cselekmény" történt.

Csak programozók voltak ott

Szabó Iván arról is beszélt, hogy a bérlő informatikai cégnek csak a programozói voltak a székházban levő irodában és tudomása szerint a cég vezetőjét nem az Angol utcai épületnél vették őrizetbe.

2007-ben frissítették utoljára

Az Eclipse december 31-én kötött szerződést a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalával (KEK KH) arra, hogy az átalakuló eredetiségvizsgálati rendszerhez szükséges szoftvert módosítja és 5 éven keresztül üzemelteti.

A Figyelő újságírójának egy eredetiségvizsgálatot végző műhelyben megmutatták az új szoftver felhasználói kézikönyvét, aminek utolsó frissítési dátuma 2007-es keltezésű. Ez arra utal, hogy a rendszer már régen kész volt, vagy legalábbis a frissítés – az ötmilliárdos szerződés egyik meghatározó eleme – nem volt olyan mértékű, hogy arról a felhasználónak tudnia kellett volna.

Az üzleti hetilap tényfeltáró cikksorozatából kiderül, hogy a cégnek látszólag nemcsak erős politikai hátországa lehet  mind a Fidesz, mind az MSZP oldalán, de egy volt nemzetbiztonsági felsővezetőhöz is köthető.

Az Eclipse projektvezetője Pintér Sándor lánya, Pintér Hajnalka. Az ötmilliárdos megbízás ügyében ő minden teljesítés átadója és ő az elsődleges kapcsolattartó személy.