Ferrarit és Porschét is lefoglaltak az Eclipse-nél

2010.03.12. 09:00
Zárolták a hét elején őrizetbe vett Eclipse Zrt. vezetőinek vagyonát - állítja a Blikk. Az újság információi szerint egy 3 milliárd forintos áfacsalás és többmilliárdos pénzmosás alapos gyanúja miatt csaptak le a vámosok a cég irodáira és vezetőinek lakására.

A Blikk információi szerint a vámosok állami bevételekből származó, 3 milliárd forintnyi áfacsalás alapos gyanúja miatt csaptak le az Eclipse Informatikai Rendszerház Zrt. irodáira, vezetőinek lakására. A vámosok rengeteg iratot, számítógépeket vittek el, nyolc embert előállítottak, közülük hetet őrizetbe is vettek. Az áfacsalás mellett többmilliárdos pénzmosás alapos gyanúja is felmerült.

Az akcióban zárolták a gyanúsítottak vagyonát és bankszámláit. Lefoglaltak többek között egy Ferrarit, egy Porschét, egy Lamborghinit keresnek.

A Blikk úgy tudja: az őrizetbe vett eclipseseket azzal gyanúsítják, hogy 2007-2009-ben 15 milliárd forintnyi informatikai beszerzés ellenértéke után nem fizették meg az áfát, 3 milliárd forintot, amit fiktív számlákkal eltüntettek. Az alapos gyanú szerint építőipari vállalkozások adtak számlát az Eclipse Zrt.-nek, ám a számlák mögött munka nem volt; azok csak a pénzek továbbutalására  szolgáltak. A fiktív számlákat kiadó vállalkozások bankszámláiról szinte azonnal továbbutalták a milliárdokat egy fantomcég számlájára, amihez a gyanúsítottak fértek hozzá.

Azt, hogy pontosan mit és mekkora értékben foglaltunk le, illetve zároltunk, egyelőre nem közöljük, mint ahogy a gyanúsítottakat sem kívánjuk megnevezni – mondta a Blikknek Sipos Jenő, a VPOP szóvivője. Az ezredes hozzátette: indítványozták a hét őrizetes előzetes letartóztatását, valamint újabb őrizetbe vételek is várhatók.

Az Eclipse Zrt.-ről egy másik ügy miatt írt több részes cikksorozatot a Figyelő. Eszerint a Fővárosi Főügyészség február elején nyomozást rendelt el hűtlen kezelés miatt az Eclipse Informatikai Zrt. ügyében. Az Eclipse december 31-én kötött szerződést a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalával (KEK KH) arra, hogy az átalakuló eredetiségvizsgálati rendszerhez szükséges szoftvert módosítja és 5 éven keresztül üzemelteti.

A Figyelő újságírójának egy eredetiségvizsgálatot végző műhelyben megmutatták az új szoftver felhasználói kézikönyvét, aminek utolsó frissítési dátuma 2007-es keltezésű. Ez arra utal, hogy a rendszer már régen kész volt, vagy legalábbis a frissítés - az ötmilliárdos szerződés egyik meghatározó eleme - nem volt olyan mértékű, hogy arról a felhasználónak tudnia kellett volna.

Az üzleti hetilap tényfeltáró cikksorozatából kiderül, hogy a cégnek látszólag nemcsak erős politikai hátországa lehet  mind a Fidesz, mind az MSZP oldalán, de egy volt nemzetbiztonsági felsővezetőhöz is köthető. Az Eclipse Zrt. projektvezetője Pintér Sándor lánya, Pintér Hajnalka. Az ötmilliárdos megbízás ügyében ő minden teljesítés átadója és ő az elsődleges kapcsolattartó személy.

A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala korábban azt közölte: 2009 novemberében, az akkor kihirdetett törvénynek megfelelően azonnali hatállyal megkezdte a felkészülést informatikai rendszerének módosítására. Tekintettel a fejlesztéshez kapcsolódó kizárólagos jogokra, a KEK KH hirdetmény nélkül induló tárgyalásos közbeszerzési eljárás kiírása mellett döntött. A leadási határidőre az ajánlattételre felkért Eclipse Informatikai Rendszerház Zrt. érvényes ajánlatot adott be. A hivatal 2009. december 23-án ezt a társaságot hirdette ki nyertesnek, majd azzal december 31-én vállalkozói szerződést kötött.

A szerződés 2010. január 1-jétől 2014. december 31-ig hatályos. A szerződés összege nettó 4 milliárd 950 millió forint, amelyet a KEK KH 2011. január 1. és 2014. december 31. között havi bontásban, minden hónapban egyforma összegben fizet.

Az Eclipse Print Kft. kérésére közöljük: az írásban megnevezett Eclipse semmilyen tekintetben nem azonos a nyomdai gyártással foglalkozó Eclipse Print Kft-vel.