Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ferrarit és Porschét is lefoglaltak az Eclipse-nél

2010.03.12. 09:00
Zárolták a hét elején őrizetbe vett Eclipse Zrt. vezetőinek vagyonát - állítja a Blikk. Az újság információi szerint egy 3 milliárd forintos áfacsalás és többmilliárdos pénzmosás alapos gyanúja miatt csaptak le a vámosok a cég irodáira és vezetőinek lakására.

A Blikk információi szerint a vámosok állami bevételekből származó, 3 milliárd forintnyi áfacsalás alapos gyanúja miatt csaptak le az Eclipse Informatikai Rendszerház Zrt. irodáira, vezetőinek lakására. A vámosok rengeteg iratot, számítógépeket vittek el, nyolc embert előállítottak, közülük hetet őrizetbe is vettek. Az áfacsalás mellett többmilliárdos pénzmosás alapos gyanúja is felmerült.

Az akcióban zárolták a gyanúsítottak vagyonát és bankszámláit. Lefoglaltak többek között egy Ferrarit, egy Porschét, egy Lamborghinit keresnek.

A Blikk úgy tudja: az őrizetbe vett eclipseseket azzal gyanúsítják, hogy 2007-2009-ben 15 milliárd forintnyi informatikai beszerzés ellenértéke után nem fizették meg az áfát, 3 milliárd forintot, amit fiktív számlákkal eltüntettek. Az alapos gyanú szerint építőipari vállalkozások adtak számlát az Eclipse Zrt.-nek, ám a számlák mögött munka nem volt; azok csak a pénzek továbbutalására  szolgáltak. A fiktív számlákat kiadó vállalkozások bankszámláiról szinte azonnal továbbutalták a milliárdokat egy fantomcég számlájára, amihez a gyanúsítottak fértek hozzá.

Azt, hogy pontosan mit és mekkora értékben foglaltunk le, illetve zároltunk, egyelőre nem közöljük, mint ahogy a gyanúsítottakat sem kívánjuk megnevezni – mondta a Blikknek Sipos Jenő, a VPOP szóvivője. Az ezredes hozzátette: indítványozták a hét őrizetes előzetes letartóztatását, valamint újabb őrizetbe vételek is várhatók.

Az Eclipse Zrt.-ről egy másik ügy miatt írt több részes cikksorozatot a Figyelő. Eszerint a Fővárosi Főügyészség február elején nyomozást rendelt el hűtlen kezelés miatt az Eclipse Informatikai Zrt. ügyében. Az Eclipse december 31-én kötött szerződést a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalával (KEK KH) arra, hogy az átalakuló eredetiségvizsgálati rendszerhez szükséges szoftvert módosítja és 5 éven keresztül üzemelteti.

A Figyelő újságírójának egy eredetiségvizsgálatot végző műhelyben megmutatták az új szoftver felhasználói kézikönyvét, aminek utolsó frissítési dátuma 2007-es keltezésű. Ez arra utal, hogy a rendszer már régen kész volt, vagy legalábbis a frissítés - az ötmilliárdos szerződés egyik meghatározó eleme - nem volt olyan mértékű, hogy arról a felhasználónak tudnia kellett volna.

Az üzleti hetilap tényfeltáró cikksorozatából kiderül, hogy a cégnek látszólag nemcsak erős politikai hátországa lehet  mind a Fidesz, mind az MSZP oldalán, de egy volt nemzetbiztonsági felsővezetőhöz is köthető. Az Eclipse Zrt. projektvezetője Pintér Sándor lánya, Pintér Hajnalka. Az ötmilliárdos megbízás ügyében ő minden teljesítés átadója és ő az elsődleges kapcsolattartó személy.

A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala korábban azt közölte: 2009 novemberében, az akkor kihirdetett törvénynek megfelelően azonnali hatállyal megkezdte a felkészülést informatikai rendszerének módosítására. Tekintettel a fejlesztéshez kapcsolódó kizárólagos jogokra, a KEK KH hirdetmény nélkül induló tárgyalásos közbeszerzési eljárás kiírása mellett döntött. A leadási határidőre az ajánlattételre felkért Eclipse Informatikai Rendszerház Zrt. érvényes ajánlatot adott be. A hivatal 2009. december 23-án ezt a társaságot hirdette ki nyertesnek, majd azzal december 31-én vállalkozói szerződést kötött.

A szerződés 2010. január 1-jétől 2014. december 31-ig hatályos. A szerződés összege nettó 4 milliárd 950 millió forint, amelyet a KEK KH 2011. január 1. és 2014. december 31. között havi bontásban, minden hónapban egyforma összegben fizet.

Az Eclipse Print Kft. kérésére közöljük: az írásban megnevezett Eclipse semmilyen tekintetben nem azonos a nyomdai gyártással foglalkozó Eclipse Print Kft-vel.