2024. június 17. 15:00 ÉLŐ
Románia 0
Ukrajna 0
Fussballaréna München I. forduló
2024. június 17. 18:00
Belgium
Szlovákia
Frankfurt Arena I. forduló
2024. június 17. 21:00
Ausztria
Franciaország

Több száz fiatal magyar orvost vesztünk el?

2010.03.12. 07:31 Módosítva: 2010.03.12. 07:32
A Magyar Rezidens Szövetség nyilvános vitára hívja Székely Tamás egészségügyi minisztert a fiatal orvosokat érintő rendeletről, Székely Tamás vállalja a vitát. A rezidensszövetség szerint idén várhatóan több száz frissen végzett orvos nem kezdi meg a rezidensképzést, ha nem változtatnak a fiatal orvosokat kilenc évre Magyarországhoz kötő rendeleten.

Mint az Index korábban részletesen foglalkozott vele, a most végző orvostanhallgatók úgy léphetnek be a szakorvosi képzésbe, ha az öt év szakképzés után még négy évig ugyanannál a munkáltatónál maradnak. Az átlagosan kilenc évre szóló munkaszerződés ideje alatt a gyerekvállalás, a kutatás, a munkahely változtatás lehetősége erősen korlátozott. Az egészségügyi tárca szerint ezt joggal várhatja el az állam, hiszen több millió forintot fordít egy orvos képzésére.

Az orvosjelölteknek azonban nem vonzó ez a perspektíva: ezen idő alatt nem mehetnek külföldre dolgozni, Magyarországon pedig így 33 éves korukig jó, ha 100 ezer forintot keresnek. Ezalatt nem dolgozhatnak magánklinikán, aki pedig megszegi a szerződést – például elmegy külföldre – annak vissza kell fizetnie szakorvosi képzése költségeit. Ez 6–15 millió forint lehet a támogatás fajtájától függően.

A Magyar Rezidens Szövetség továbbra is úgy látja, hogy az új rendelet miatt súlyos orvoshiány alakulhat ki, a kemény feltételeket ugyanis tömegesen nem vállalják a fiatal orvosok. A napokban orvostanhallgatók olyan jognyilatkozatot írnak, írtak alá, amelyben kijelentik: ha a kormány nem változtat a rendeleten, akkor az idén ősszel nem kezdik meg Magyarországon a rezidensképzést.

"Idén 700 orvos végez, számításaink szerint várhatóan csak 150-200-an kezdik el a szakorvosképzést. A többiek egy része PhD-zni megy, jelentős részük viszont elhagyja a pályát vagy külföldre megy. Ez azt jelenti, hogy elveszítünk többszáz fiatal orvost" - mondta az Indexnek Papp Magor.

Székely Tamás egészségügyi miniszter korábban azt mondta: nem látta azokat dokumentumokat, amelyeket a rezidensek aláírtak, de ezek legfeljebb szándéknyilatkozatok lehetnek, amelyek nem köteleznek senkit semmire.

Papp Magor szerint lehet vitatkozni a nyilatkozat jogi erejéről, de a már leadott dokumentumokból is látszik a fiatal orvosok elkeseredettsége. "Jelentős részük gyermekkorától orvos szeretne lenni. Nagyon sokat tanulnak a középiskolában és az egyetem alatt. A reménytelenséget semmi nem mutatja jobban, ha három hónappal az államvizsga előtt ennyien képesek lennének lemondani a szakorvosképzésben való részvételről".

Az egészségügyi miniszter kedden azt mondta: az orvostanhallgatók félreértelmezik a rezidensképzésről szóló új rendeletet. A rezidensnek nem abban a kórházban kell dolgoznia, ahol először szerződést kötött, hanem Magyarországon kell érvényes munkaviszonnyal rendelkeznie" - mondta. Székely közölte: a rezidensek tiltakozása ellenére sem függesztik fel a rendeletet.

A rezidensképzésről szóló rendeletnek Papp Magor szerint vannak hasznos elemei. "A cél az, hogy az orvosok itthon maradjanak, de a szankcióknak sokkal nagyobb az elriasztó, mint a rendszerben tartó hatása" - véli a rezidensszövetség elnöke.

A most végző orvosoknak felvételizniük kell a szakorvosképzésbe, de három hónappal a felvételi előtt még az sem tudható, milyen lesz a felvételi eljárás, a végzősök mi alapján és hogyan felvételiznek. A szakorvosjelölti helyekre nemrég megjelent pályázati kiírás ráadásul csak a most végzetteknek kínál álláshelyeket. Aki korábban PhD-zett vagy gyermeket szült, az most nem léphet be a szakorvosképzésbe. A szövetség szerint ez súlyosan sérti az esélyegyenlőség követelményét.

Papp Magor arra is felhívta a figyelmet, hogy a szakgyakorlati idejüket már lassan két éve végzők is hátrányba kerülnek. Ők csak decemberben pályázhatnak helyekre, de a most végzettek szeptember végén már "elpályázzák" előlük az állásokat. Csak egy példa: egy lassan két éve sebésznek tanuló orvos maradhat hoppon, és ő még nagyobb eséllyel megy el külföldre, ha nem kap állást.

A Magyar Rezidens Szövetség nyilvános vitára hívta Székely Tamás egészségügyi minisztert.. Az Egészségügyi Minisztérium tájékoztatása szerint Székely Tamás vállalja a vitát, amelyet várhatóan jövő csütörtökön tartanak.