no

Magyar őséről beszélt Károly herceg

2010.03.17. 21:17 Módosítva: 2010.03.17. 22:58
Az éghajlatváltozás fontossága mellett magyar őséről beszélt Károly herceg a tiszteletére rendezett díszvacsorán a Sándor-palotában, amelyen a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjét vette át Sólyom László köztársasági elnöktől.

Magyar gyökereiről és az éghajlatváltozásról is beszélt Károly herceg szerda este Budapesten a hercegi pár tiszteletére rendezett díszvacsorán. Az eseményen Sólyom László államfő kiemelte: Magyarország és az Egyesült Királyság stratégiai partnerek.

"Különleges kapcsolat fűz Magyarországhoz, hiszen egy-harmincketted részben magam is büszkén magyarnak vallhatom magam ük-ük-üknagyanyám, Rhédey grófnő révén" - mondta a walesi herceg, aki feleségével, Camilla hercegnővel érkezett szerdán négynapos budapesti látogatásra.

Károly herceg a Ceausescut bíráló 1989-es beszédében már megemlítette a magyar születésű Rhédey grófnőt, akinek Erdőszentgyörgyön (Singeorgiu de Padure) levő sírhelyét, más ősi kriptákkal és templomokkal együtt, akkor a feldúlás fenyegette.

A díszvacsorán a walesi herceg "rokon lélekként" beszélt Sólyom Lászlóról a klímaváltozás elleni küzdelemről vallott azonos álláspontjuk miatt.

A tudósok egyetértenek abban, hogy nem csupán az egyre emelkedő hőmérséklet okozta veszélyek kezelésére kell megoldást találnunk, de véget kell vetnünk természeti erőforrásaink nem fenntartható kiaknázásának is, a szárazföldön és a tengereken egyaránt. Kétség sem férhet ahhoz, hogy "törékeny ökoszisztémáinkat ma már a töréspontig terheljük" - hangsúlyozta Károly herceg, aki a vacsora előtt vette át a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjét a magyar államfőtől.

Sólyom László pohárköszöntőjében kiemelte: a környezettudatos gondolkodásért és gazdálkodásért végzett munkássága elismeréseként nyújtotta át a kitüntetést Károly hercegnek.

A magyar államfő hangsúlyozta, hogy a 2011-es magyar uniós elnökség legfontosabb feladatai között is szerepet kap a környezetvédelem, a víz minőségének és mennyiségének megóvása. "A Kárpát-medencét egyfelől a szárazság fenyegeti, másfelől a rendkívüli méretűvé váló árvizek, amelyek viszont a Kárpátok nem fenntartható erdőgazdálkodásával is összefüggnek" - mondta Sólyom László.

A köztársasági elnök hozzátette, hogy Károly herceg magyarországi látogatásának egyik témája lesz a környezetvédelem mellett az esélyegyenlőség. Az államfő hangsúlyozta, hogy a romák integrációja nemcsak Közép- és Kelet-Európa, hanem a teljes kontinens megoldandó feladata.