Eufrozina, Kende
9 °C
25 °C

Izraeli kémrepülők Magyarország fölött

2010.03.18. 08:01 Módosítva: 2010.03.18. 14:45
Két Gulfstream V típusú izraeli kémrepülőgép közelítette meg szerdán a Ferihegyi repülőteret, majd távoztak. Egyelőre nem világos, hogy mi járatban voltak. Az izraeli nagykövet szerint rutinfeladatot láttak el, máskor is történt már ilyen.

Két, első ránézésre civil küllemű izraeli felderítőgép repült át Magyarország fölött, írja a Magyar Nemzet csütörtöki száma saját forrásra hivatkozva. Az izraeli légi- és űrerők (IASF) két gépe csütörtökön kétszer megközelítette a Ferihegyi repülőtér leszállópályáját Vecsés irányából, majd leszállás nélkül távozott, írja a lap.

A Magyarország légterét szerdán használó 4X679 és 4X676 polgári lajstromjelű, illetve Israeli Air Force 005 és Israeli Air Force 006 hívójelű gépek "védett járat" megjelöléssel szerepelnek az európai légiirányításban, derül ki a Magyar Nemzet vezércikkéből.

A nagykövet Izrael-ellenességről beszél

"Természetesen nem kémrepülők voltak" - jelentette ki Aliza Bin-Noun, izraeli nagykövet. A diplomata azt mondta, a két izraeli gép egy szokásos rutinfeladatot látott el, korábban is történt már ilyen. Az izraeli légierő gépei a Nemzeti Közlekedési Hatóságtól kaptak engedélyt a szokásos rutinfeladat végrehajtására. A gyakorlatnak megfelelően a magyar Külügyminisztériumot is bevonták a folyamatba, közölte a nagykövet. A rutingyakorlatban Budapest mellett a bulgáriai Várna is szerepelt.

Az MTI kérdésére, hogy pontosan milyen rutinfeladatot hajtottak végre a gépek szerdán Magyarországon, a nagykövet azt mondta: nem tudja megmondani a gyakorlat célját és pontos időpontját sem, mert nincs beavatva a részletekbe. A nagykövetség feladata mindössze az, hogy engedélyeket kérjen a hatóságoktól ilyen esetekben - tette hozzá.

Aliza Bin-Noun szerint nem véletlenül jelent meg a hír a csütörtöki Magyar Nemzetben, e mögött Izrael-ellenesség állhat.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság közleményben erősítette meg, hogy minden a jogszabályoknak megfelelően történt. A gyakorlathoz szükséges kérelem időben érkezett meg a külügyminisztériumhoz.

Lehallgató képesség

A legiero.blog.hu szerint az IASF-nak három ilyen Gulfstream V típusú, speciális kialakítású, elektronikai felderítési feladatokra (SIGINT) használatos, Nahson Sávit (Úttörő Üstökös) kódnevű gépe van jelenleg. A blog információi szerint Törökországot, Bulgáriát és Romániát érintve repült be Magyarország fölé szerdán a háromból két gép. Az hogy merre távoztak a gépek, egyelőre nem tudni.

Az "elektronikus porszívónak" is nevezett, egy tankolással több mint tízezer kilométer megtételére képes, különleges felderítő gépek több száz kilométeres távolságból képesek lehallgatni minden elektromágneses sugárzást, legyen az mobiltelefon, wifi, rádió- vagy radarjel. A Magyar Nemzet szerint, ha párban repülnek - ahogy az szerdán is történt -, akkor a sugárforrások földrajzi helyzetének pontos meghatározása sem okoz ezeknek problémát.

A repülésekről a lapnak Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium (HM) szóvivője annyit mondott, hogy a gépek diplomáciai engedély birtokában voltak itt, de nem a HM illetékes az engedélyek kiadásában. A Külügyminisztérium sajtóosztályának munkatársa, Balogh Dénes pedig arról tájékoztatta a Magyar Nemzetet, hogy a tárca csak közvetítő szerepet játszott az eljárásban, az a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) Légiközlekedési Igazgatóságának felelősségi körébe tartozik. Az NKH az írásban feltett kérdésekre lapzártáig nem válaszolt.

A legiero.blog.hu kommentárja szerint "nyilvánvaló, hogy aki ilyen melóban van, annak csak akkor kenyere a nyilvánosság, ha azt maga keresi. Fényes nappal, relatíve jó időben Vecsés fölött, touch and go Budapest nemzetközi repülőterérén - na ez nem jellemző a SIGINT-közösségek alapvetően "alacsony profilú" működésére. Kivéve, ha a feladtuk része volt a láthatóság is."

Tájékoztatást kérnek

Azonnali tájékoztatást kért a kormányfő az illetékes miniszterektől a kémrepülőgépekkel kapcsolatban, közölte a kormányszóvivő csütörtökön az MTI-vel. Szollár Domokos elmondta: a külügy-, a honvédelmi és a közlekedési minisztertől vár választ Bajnai Gordon. Bővebb információt csak a tájékoztatás utánra ígért a kormányszóvivő.

"A Fidesz a közvélemény azonnali, világos és egyértelmű tájékoztatását követeli a kormánytól az izraeli kémrepülőgépek Magyarország feletti repülésének ügyében" - közölte csütörtökön Kontrát Károly, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője. A politikus közleményében hangsúlyozza: elfogadhatatlannak tartják, hogy "egy ilyen ügyben a kormány titkolózik, a hatóságok és a minisztériumok pedig egymásra mutogatnak".

A HM nem tudott a "diplomáciai"  berepülésről

Előzetesen semmilyen információja nem volt a Honvédelmi Minisztériumnak (HM) az izraeli katonai gépek érkezésével kapcsolatban; Szekeres Imre vizsgálatra kérte a kormányfőt, közölte a HM szóvivője csütörtök délelőtt. Bocskai István elmondta: a miniszter annak érdekében kezdeményezi a vizsgálatot, hogy kiderüljön, miként kaphattak diplomáciai engedélyt azok az izraeli katonai repülőgépek, amelyek szerdán "megközelítési és átrepülési" feladatokat hajtottak végre a ferihegyi repülőtéren.

A vizsgálatra azért is szükség van - mondta a szóvivő -, mert a honvédelmi tárcának előzetesen semmilyen információja nem volt a gépek érkezésével és azok típusával kapcsolatban.

Az MTI megkeresésére a Külügyminisztérium szóvivője azt mondta, hogy a tárca csak "postásként" vett részt ebben az ügyben. "Csak közvetítő szerepet játszik a Külügyminisztérium" - hangsúlyozta Mátrai Zsuzsanna. A Nemzeti Közlekedési Hatóság megerősítette, hogy ők adták ki az engedélyt az izraeli gépeknek. "Az izraeli repülőgépek számára előzetes külügyi egyeztetést követően a légiközlekedési törvény alapján került az átrepülési engedély kiadásra" - írta egymondatos válaszában Szabó Aliz, az NKH kommunikációs referense. A hatóság levelében nem válaszolt arra a kérdésére, hogy pontosan milyen célból érkeztek a gépek, milyen típusú repülőkről van szó, honnan jöttek és hova tartottak, leszálltak-e Magyarországon és szállítottak-e utasokat.