Jogszerűen rúgták ki a franciákat a vízműből

2010.03.18. 14:17 Módosítva: 2010.03.18. 14:17
A választott bíróság szerint a pécsi önkormányzat jogszerűen bontotta fel a Pécsi Vízmű Zrt. üzemeltetési szerződését. A Tettye Forrásház és a Pécsi Vízmű Zrt. között még 40 per zajlik.

Jogszerűnek találta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara melletti választott bíróság a Pécsi Vízmű Zrt. üzemeltetési szerződésének felbontását. Szabó Iván, az önkormányzat által létrehozott Tettye Forrásház Zrt. ügyvédje elmondta, az ítélet jogerős és végrehajtható. A mostani döntés a Pécsi Vízmű (PV) és a Tettye Forrásház között zajló 40 per kimenetelét is nagyban befolyásolja, hiszen a PV az üzemeltetési szerződés jogszerűtlen felmondására alapozott - tette hozzá.

Biztonsági emberek sorfala között érkeznek a munkásgyűlésre a dolgozók a Pécsi Vízmű Zrt. székházába tavaly októberben
Biztonsági emberek sorfala között érkeznek a munkásgyűlésre a dolgozók a Pécsi Vízmű Zrt. székházába tavaly októberben

Az ügyvéd példaként említette, hogy a Kaposvári Városi Bíróság januárban felfüggesztette a Tettye Forrásház Zrt. kontra Pécsi Vízmű Zrt. és társainak birtokháborítási pert azzal az indokkal, hogy a választott bíróság előtt zajló eljárás fogja eldönteni az ügy kimenetelét.

Kisbáró Edina, a Pécsi Vízmű sajtószóvivője azt írja, hogy a most lezárult választott bírósági ítélet meglepte a társaságot, de nem befolyásolja alapvető hozzáállásukat az ügyhöz, és bíznak abban, hogy a többi folyamatban lévő perben mihamarabb számukra kedvező ítélet születik.

A pécsi önkormányzat szeptember 10-én döntött arról, hogy az üzemeltetési megállapodás felbontása után Tettye Forrásház Zrt. néven céget hoz létre a vízközművek átvételére az önkormányzati többségi tulajdonú, de francia érdekeltségű Pécsi Vízműtől. Az önkormányzat azért döntött így, mert nem tudtak megegyezni a francia céggel a kisebbségi részvénypakett visszavásárlásáról. A történtek miatt mindkét fél bírósághoz fordult.

A város és a PV kisebbségi tulajdonosa, a Suez Environnement között azért romlott meg a viszony, mert az önkormányzat szerint a Pécsi Vízmű Zrt. túlságosan drágán szolgáltat, nem a vízdíj csökkentését, hanem a terjeszkedést helyezte előtérbe. Emellett az önkormányzat sokallta a befektető osztalékát és egyéb járandóságait, amelyek a képviselők szerint egy százszázalékos városi tulajdonú vízszolgáltató esetén Pécset gazdagíthatnák. A Pécsi Vízmű és a Suez menedzsmentje többször is megalapozatlannak nevezte és visszautasította az önkormányzat vádjait.

Az önkormányzat tavaly október 5-én ellenőrzése alá vonta a vízmű épületét, amelyből kizárták a Pécsi Vízmű Zrt. vezetőit.