Kitiltják a koldusokat Pécs belvárosából

2010.03.18. 13:43 Módosítva: 2010.03.18. 13:43
Szabó Máté ombudsman pontosítaná a szabályozást, mert jogilag nem létezik bérkoldulás, az állampolgároknak pedig ingyenes számon jelezhetnék észrevételeiket.

A pécsi közgyűlés elsöprő többséggel (25 igen, 1 nem és 5 tartózkodás) elfogadta azt a rendeletet, amelyik kitiltja a koldusokat a történelmi belvárosból, olvasható a Baranya Online-on.

Papp Judit címzetes főjegyző emlékeztetett arra, hogy a téma nagyon régóta napirenden van. Egyeztetett szegedi és kaposvári kollégájával, mert ezekben a városokban már van hasonló szabályozás, és kedvezőek a tapasztalatok.

Elmondta, a választások után a város felterjeszt egy javaslatot, hogy az eddigieknél keményebben, akár elzárással is szankcionálhassák az erőszakos koldulást, igaz, az IRM ezt korábban már elutasította.

Az ombudsman pontosítana

Közben Szabó Máté ombusdman arra kérte az igazságügyi és rendészeti minisztert, hogy pontosítsák a jogi szabályozást, a fogalmakat és a statisztikai szempontokat.

Az országos rendőr-főkapitánynak pedig azt javasolta, találjon megoldást arra, hogy a kolduláson tetten érteket az eljárás azonnali lefolytatása érdekében miként állíthatják a rendőrök közvetlenül az illetékes önkormányzati szabálysértési hatóság elé, valamint fontolja meg egy olyan ingyenesen hívható zöld szám bevezetését, amin az állampolgárok bejelenthetik a koldulással kapcsolatos észrevételeiket.

Szabó Máté vizsgálata szerint létezik, hivatalosan mégsincs koldusmaffia Magyarországon. A probléma az, hogy hiába van szó egy létező bűnözői rétegről, a magyar statisztikai rendszer nem ismeri a "bérkoldulás" illetve a "koldultatásra kényszerítés" fogalmát.