Előd
10 °C
16 °C

Romagyilkosságok: Piricsén folytatódik a helyszíni bizonyítás

2010.03.18. 08:41
A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Piricsén folytat helyszíni bizonyítási eljárást a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) csütörtökön a hat halálos áldozatot követelő romák elleni támadássorozat ügyében.

Bartha László, az NNI szóvivője elmondta, a 2008. augusztus 8-án történt fegyveres és Molotov-koktélos támadást próbálják rekonstruálni az egyik gyanúsított vallomása alapján.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen gyújtópalackokat dobtak két, romák által lakott családi házra, és lábon lőttek egy középkorú nőt, amikor kilépett az utcára.

Az NNI szóvivője azt is elmondta, hogy szerdán szintén Szabolcsban, Kislétán - a tavaly augusztus 3-ára virradóra történt támadás helyszínén - folytattak bizonyítási eljárást.

Kilenc ügyben nyomoznak

A romák elleni támadássorozat kapcsán a Nemzeti Nyomozó Iroda kilenc bűncselekmény ügyében indított eljárást. 2008. július 21-én Galgagyörkön, augusztus 8-án Piricsén, szeptember 5-én Nyíradonyban, szeptember 29-én Tarnabodon történt támadás. November 3-ára virradóra Nagycsécsen Molotov-koktélt dobtak és rálőttek két házra, a támadásban egy 43 éves férfi és testvére, egy 40 éves nő meghalt. December 15-én Alsózsolcán egy férfit lőfegyverrel életveszélyesen megsebesítettek.

2009. február 23-án Tatárszentgyörgyön Molotov-koktélt dobtak egy házra, majd a tűz elől menekülő 27 éves apát és ötéves kisfiát agyonlőtték, 6 éves kislányát súlyosan megsebesítették. Április 22-én Tiszalökön agyonlőttek egy férfit, majd augusztus 3-ára virradóra Kislétán egy anyát öltek meg sörétes fegyverrel, 13 éves lányát életveszélyesen megsebesítették.

A bűncselekmény-sorozattal gyanúsított négy férfit 2009 augusztusában fogták el.