Leállt a pécsi panelprogram

2010.03.22. 15:21
A szigetelést végző kivitelező a tűzoltóság a miskolci paneltűz óta óvatosabb az engedélyek kiadásával. Amíg nincs engedély, addig nem kapják meg a társasházak az önkormányzaton keresztül a minisztériumi támogatást, így nem tudják kifizetni a kivitelezőt sem. Csaknem másfél milliárd értékű beruházás került veszélybe.

Már nem szigetelnek, csak úgynevezett állagmegóvási munkákat végeznek egy-két pécsi panelházon. A kivitelező ugyanis leállította a beruházást, mert a tűzoltóságtól nem kapják meg a használatba vételi engedély.

A legújabb tűzvédelmi előírások szerint azonban csak akkor lehet a szokásos hungarocellel szigetelni, ha legalább 1,3 méternyire vannak egymástól az ablakok. A pécsi panelházak többségében azonban csak 55-65 centi függőlegesen a távolság.

A tűzoltóság egy másik szigetelőanyagot javasolt a szakembereknek, de ez sokkal drágább lenne. Ezt pedig nem tudják kifizetni a társasházak, így valahol már el sem kezdték a munkát, pedig a lakók hitelt vettek fel a fizetésre.

Ahhoz azonban, hogy a házak megkapják az önkormányzaton keresztül a minisztériumi támogatást, minden engedélynek meg kell lennie. Csak akkor tudnak fizetni. Ide tartozik a tűzoltóság használatbavételi engedélye is, amelyet a kivitelező szerint már nyolc hónapja nem kapnak meg.

Nemes Mihály kivitelező elmondta, ha nem kapják meg az engedélyeket, nem folytatják tovább a munkát. Pécsen hatvan házzal van még szerződésük, ezeknél egyelőre nem kezdik el a szigetelést.