Magyar kormánykörökbe vezetnek a parfümcsempészet szálai?

2010.03.22. 16:43 Módosítva: 2010.03.22. 18:10
Tizenkét embert helyezett előzetes letartóztatásba a bukaresti bíróság parfüm- és cigarettacsempészet miatt. A nemzetközi csempészhálózat török származású vezetője állítólag azt mondta, hogy a magyar kormány egyik tagjának vejét is megkörnyékezte a banda vezetője. Romániai lapok konkrétan "a magyarországi közlekedési miniszterről" írnak. Hónig Péter jelenlegi közlekedési miniszter lapunkkal közölte: nincs veje.

A román Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Hivatal pénteken vett őrizetbe tizennégy, parfüm- és cigarettacsempészettel gyanúsított embert, a Bukaresti Törvényszék pedig szombatra virradóra elrendelte 12 ember, köztük két vámtisztviselő, előzetes letartóztatásba helyezését, írja az erdélyi Krónika.

A törvényszék döntésének indoklásában az is szerepel, hogy az ügyészek lehallgatási jegyzőkönyve szerint a nemzetközi csempészhálózat vezetője, a török származású, holland állampolgárságú Vurgun Vedat kijelentette: kapcsolatba lépett a magyarországi közlekedési miniszter vejével, aki elérhette, hogy a csempészárut szállító kamionokat ne vessék alá vámvizsgálatnak. Vedat szerint azt követően keresték meg a férfit, hogy az egyik ilyen kamion lebukott a vámvizsgálaton. Sem a Krónika, sem pedig az esetről ugyancsak beszámoló Mediafax hírügynökség nem említ neveket az állítólagos magyarországi kapcsolatról. Megkeresésünkre Hónig Péter, a jelenlegi közlekedési miniszter azt nyilatkozta, hogy neki nincs veje.

A tizennégy ember őrizetbe vételét megelőzően a hatóságok 30 házkutatást végeztek Nagyváradon, Nagyszebenben, Calarasiban és Bukarestben. A nyomozás során kiderítették, hogy Vurgun Vedat, a török állampolgárságú Kutlu Metin és a román Mihai Lambadarie bűnszövetkezetet hoztak létre Romániában egy kiterjedt nemzetközi hálózat részeként, amely hamisított parfümöket és cigarettát szállított ázsiai országokból Európába. A bűnhálózat hamis papírokkal igazolta az áruk eredetét a vámhatóságnál, a csempészett termékeket ezután a romániai és európai piacon értékesítették. A nemzetközi hálózat vezetője Alibeyogullari Vahdet, török származású holland állampolgár.

A konstancai, illetve belgiumi és hollandiai kikötőkön keresztül négy, hamisított luxusparfümöket tartalmazó konténer érkezett Romániába 2009 augusztusa és 2010 márciusa között, a parfümök összértéke mintegy 8 millió euró. A hatóságok mind a négy szállítmányt lefoglalták. A magyar hatóságok két ízben is együttműködtek a Jean Paul Gaultier, Hugo Boss, Dolce&Gabbana, Chanel, Dior, Givenchy, Gucci, Guerlain, Hugo Boss, J.P. Gaultier, Kenzo, Lacoste, Lancôme, Prada, Versace, Yves Saint Laurent címkéjű hamisított parfümöt szállító kamionszállítmányok lefülelésében: először 2009. október 8-án, másodszor pedig 2010. február 4-én, a Bors-Ártánd határátkelőnél.