Lajtos kocsikat küldhetnek a Dél-Alföldre

2010.03.23. 09:12 Módosítva: 2010.03.23. 09:12
Negyven békési településen a megengedettnél nagyobb az arzéntartalom az EU szerint. A szabályozás szigorodott.

Az ÁNTSZ egy-két hónapon belül elrendeli a lajtos kocsikból történő vízellátást azokon a dél-alföldi területeken, ahol a vezetékes víz arzéntartalma meghaladja az uniós határértéket, írja a Népszabadság.

A probléma Békés megye negyven településén jelentkezik és nagyjából 190 ezer lakót érint. Az uniós előírás tíz mikrogramm arzént engedélyez egy liter vízben, az érintett településeken viszont ennek sokszorosa az ivóvíz méreganyag-tartalma.

A lajtos vízellátás megszervezése a vízműcégek feladata lenne, a költségeket pedig az önkormányzatoknak kellene állniuk. A helyhatóságok és a vízszolgáltatók is tiltakoznak a döntés ellen, szerintük ugyanis ez évente több milliárd forintba kerülne, amire nincs meg a fedezet.

Krisztován Anna, a Békés Megyei Vízművek Zrt. szóvivője hangsúlyozta: nem a víz minősége romlott az eddigiekhez képest, hanem a szabályozás szigorodott. Az érintett települések többségén a vízben található arzén mennyisége minimálisan haladja csak meg az Európai Unió által előírt tíz mikrogramm/litert.