Megugrott a szifiliszes betegek száma

2010.03.24. 19:52
Az utóbbi néhány évben megszaporodott a szifiliszes betegek száma. A Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika vezetője szerint a szifiliszes megbetegedéseket mérőszámnak tekintik, amellyel jellemezhető az ország nemi egészsége.

Az elmúlt tíz-tizenöt évben a szifiliszes esetek száma háromszorosára nőtt, mondta az InfoRádiónak Kárpáti Sarolta, a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika vezetője. A hetvenes években még csak elvétve voltak betegek, a nyolcvanas években már kétszáz új beteget regisztráltak, most pedig öt-hatszáz körül mozog a szifiliszesek száma.

Kárpáti Sarolta elmondta: az utóbbi években megjelentek a szifiliszes terhes anyák és újszülöttjeik, valamint az idegrendszeri szifiliszben szenvedő betegek.

A betegség kizárólag nemi úton terjed, illetve a terhes anya fertőzheti meg a magzatát. Gyógyítható betegségről van szó, de a problémát az jelenti, hogy nem elég csak azt a beteget meggyógyítani, akinél kimutatták a betegséget, hanem azt is kezelni kell, akitől elkapta, illetve akinek továbbadta.

Az orvos és a gondozó védett adatok birtokába kell, hogy kerüljön, ám a gyógyítás népegészségügyi érdekből történik, a módszerek pedig védik a beteg személyiségi jogait. A gyógyítás célja, hogy a fertőzőlánc minden tagját felderítsék.