Kiss Ernőt eltiltották az egyenruha viselésétől

2010.03.26. 12:23 Módosítva: 2010.03.26. 14:34
A rendőrség besokallt a botrányoktól, Kiss Ernő mostantól nem viselhet egyenruhát és nyugdíjas dandártábornoknak sem nevezhetik. Csütörtökön a saját felelősségére elhagyhatta a kórházat.

Forgács Imre igazságügyi és rendészeti miniszter az országos rendőrfőkapitány előterjesztésére péntektől eltiltotta Kiss Ernőt az egyenruha viselésétől. Az indoklás szerint erre utóbbi időben tanúsított viselkedése adott okot.

A miniszter emellett rendfokozata használatától is eltiltotta Kiss Ernőt, így mostantól nem tekinthető nyugalmazott dandártábornoknak. A szabályok szerint Kiss Ernőnek rendőrként intézkedési, beavatkozási lehetősége sincs.

Az ORFK közlése szerint Kiss Ernő nyilvánosságra került botrányai rombolják a rendőrség megbecsülését, tekintélyét és megbotránkozást keltenek a közvéleményben. Ezért a volt rendőri vezető tetteitől a rendőrség elhatárolódik.

Kiss Ernő egyébként saját felelősségére elhagyta a kórházat csütörtök este. A volt rendőrtábornokról olyan információk keringtek, hogy életveszélyes állapotban fekszik az intenzív osztályon.

Kiss Ernő 2000-ben
Kiss Ernő 2000-ben

Kiss Ernőre részegen, mezítláb, vérző fejjel találtak rá az utcán csütörtök hajnalban, ezután vitték kórházba. A atv.hu információi szerint a volt dandártábornok félmeztelenül, öntudatlan állapotban feküdt a XII. kerületben.

A rendőrség szerint nem merült fel idegenkezűségre utaló nyom a tábornok sérüléseivel kapcsolatban. Sem a helyszínen, sem a mentősöktől, sem pedig a kórháztól nem kaptak olyan információkat, amely indokolttá tette volna, hogy nyomozást indítsanak az ügyben.

A Blikk ezzel szemben pénteki számában azt írta, hogy Kiss Ernő és két ügyvédje is halálos fenyegetést kapott a napokban.

Kiss Ernő ittas vezetés és hatóság félrevezetése miatt indult büntetőpere múlt pénteken kezdődött el a Fővárosi Bíróságon. A nyomozó ügyészek szerint 2007. november 23-án hajnalban, az akkor még a XIII. kerületi rendőrkapitányság élén álló dandártábornok, aki korábban a Központi Bűnüldözési Igazgatóságot is vezette, részegen nekihajtott több parkoló autónak, majd azt próbálta elhitetni a hatóságokkal, hogy ellopták az általa használt autót, és egy "alteregója" követte el a cselekményeket.

A tábornok a bíróságon nem tett vallomást, de tagadta bűnösségét, és arra utalt, hogy a történtek mögött haragosai állhatnak, akik a rendőrség, illetve a szervezett alvilág köreiből kerülhetnek ki.