Helén
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86%

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1%

Az óraátállítás miatt késhetnek a járatok

2010.03.27. 10:06
A vasárnap hajnalban kezdődő nyári időszámítás a személyszállító vonatok menetrendjét nem módosítja, csak négy vonat indulását. A BKV-buszok közül 16 járatot érint az átállítás. A nemzetközi vonatoknál, busznoknál viszont egységesen várhatóak késések.

Azért, hogy ne maradjanak le utasok a belföldi vonatokról, a 2 és 3 óra között induló személyvonatokat az indító állomásokról csak az óraigazítás megtörténte után, tehát vasárnap legkorábban hajnali 3 órakor indítják el. Az órákat hajnali 2 órakor kell 3 órára, egy órával előrébb állítani.

Ez 4 belföldi személyvonatot érint: a Székesfehérvárról Budapest-Déli pályaudvarra közlekedőt, amely a menetrend szerint hajnali 2 óra 54 perckor indulna, így 6 percet késik majd. A Somoskőújfaluról Hatvan felé 2 óra 19 perckor induló vonat 41 perces késéssel megy majd. A Lajosmizséről Budapest-Nyugati pályaudvarra 2 óra 48 perckor induló vonatot 12 perc késéssel indítják el. Az átállítás érinti még a Budapest-Nyugati pályaudvarról 0 óra 38 perckor induló személyszállító vonatot, amely Szolnokra megy és csak 3 óra 19 perckor, 60 perces késéssel érkezik majd meg, mert az óraátállítás Cegléd és Abony között érinti.

000T TRPar3141107

A Budapestről induló nemzetközi közül a határon érinti az óraátállítás a Dacia EuroNight-ot (Budapest-Bukarest) és a Beograd expresszt (Budapest-Belgrád). Ezek a vonatok belföldön menetrend szerint járnak majd, a nemzetközi vasút területén viszont késéssel közlekednek. Ugyanennek a két nemzetközi vonatnak a Budapestre érkező párja belföldön fog késni és külföldön közlekedik majd menetrend szerint.

Az óraátállítás néhány Magyarországra tartó vonat esetében külföldi vasutak területén történik, ezért a Zürich-Budapest, a Velence-Budapest, a Berlin-Budapest, a Brassó-Budapest és a Bukarest-Budapest járatoknál késések várhatóak - közölte a MÁV.

A BKV-járatoknál az éjszakai buszokat érinti

A Volánbuszok menetrendjét egyáltalán nem, a BKV járatai közül pedig értelemszerűen csak az éjszakai buszokat érinti, összesen 16 járatot. Egyes buszok kimaradnak, illetve lesz olyan, amelyik korábban indul. A BKV oldalán lehet megnézni a részleteket.

A Volánbusz távolsági, helyközi és helyi járatait nem érinti az átállítás. Az érintett időben éppen úton lévő nemzetközi buszok pedig - értelemszerűen a meghirdetettnél egy órával később érkeznek meg.