Kell a szondáztatás, de máshogy

2010.03.30. 16:12

Húsvéti időszakban az ittas vezetők kiszűréséhez szükség van  fokozott közúti ellenőrzésre, szondáztatásra, de az eljárási szabályok felülvizsgálatra szorulnak, közölte a Független Rendészeti Panasztestület kedden.

A panasztestület a korábbi tapasztalatok alapján indokoltnak tartja a rendőrség törekvését, hogy a húsvéti ünnepek alatt nagy erőkkel ellenőrizze a közlekedésben résztvevőket, különös tekintettel az ittas vezetőkre. Ugyanakkor a testület felhívta a figyelmet a napokban elfogadott állásfoglalására, amely szerint súlyosan sértik a jogbiztonságot a közúti ellenőrzés során végzett "ittasság-vizsgálatok" szabályozási hiányosságai.

A testület álláspontja szerint törvényben kell rögzíteni a szabálysértésként vagy bűncselekményként minősítést megalapozó vér-, illetve légalkoholértékeket, és jogszabályban kell rendezni az alkoholszondával történő vizsgálat módját, annak következményeit, mint ahogy azt is, milyen esetekben kötelezhetőek a vezetők vérmintaadásra.

A testület súlyos hiányosságnak tartja, hogy a hatályos jogi szabályozás semmilyen formában nem szól a véralkoholtartalom-értékekről és az ehhez kapcsolódó befolyásoltsági fokozatokról. Jelenleg a kérdést teljes körben az Országos Igazságügyi Orvostani Intézet 13. számú módszertani levele foglalja össze. Ez azonban nem tekinthető jogszabálynak, ami ugyancsak felveti a jogbiztonság súlyos sérelmét.

A panasztestület osztja az állampolgári jogok országgyűlési biztosának azon álláspontját, hogy a rendőrségi törvény csak az alkoholszondás vizsgálat, vér- és vizeletminta adásra kötelezés lehetőségét biztosítja a közlekedésrendészeti feladatát végző rendőr számára, de a további eljárásra vonatkozóan semmilyen garanciális rendelkezést nem tartalmaz.