Lila Szalag Díjat kapott Munk Veronika és az Index

2010.03.30. 14:10

Lila Szalag Díjat adományozott a Szociális és Munkaügyi Minisztérium az Indexnek és Munk Veronika újságírónak a nők elleni és a családon belüli erőszak kérdését feldolgozó cikkei elismeréseként. A minisztérium 2008 óta minden évben jutalmaz egy tévés, egy nyomtatott és egy online szerkesztőséget, illetve évente egy újságírót, akik folyamatosan feldolgozzák a témát.

Az elismerés célja, hogy a média segítse a nők elleni családon belüli és partnerkapcsolati erőszak megelőzését, kritikus legyen az ezekről kialakult sztereotípiák és tévhitek terjesztésével kapcsolatban, illetve partnerré váljon a nők elleni erőszakkal szembeni zéró tolerancia elvének érvényesítésében.

A minisztérium a díjjal ismerte el, hogy az Index, mint szerkesztőség folyamatosan foglalkozik a családon belüli és a nők elleni erőszak témájával, Munk Veronikát pedig külön is díjazta a témában írt cikksorozatáért.

A Lila Szalag díjazottjai
A Lila Szalag díjazottjai

Munk Vera 2009 tavaszán indította el az Index Belföld rovatában a családon belüli erőszak témakörét az áldozatok szemszögéből feldolgozó cikksorozatát. Az interjúsorozattal a családon belüli erőszakra, a bántalmazott nők, férfiak, gyerekek helyzetére igyekezett ráirányítani a figyelmet. Olyan személyekkel készített interjút, akik őszintén, a nyilvánosság előtt vállalták történetüket, mert hitték, hogy azzal nyomást gyakorolhatnak a törvényhozókra, és segíthetik az erőszak visszaszorulását.

Az interjúkban többek között megszólaltatta felnőttként a kislányt, akit anyja gyötört és a kisfiút, akit az apja. A feleséget, aki évtizedekig tűrte a verést, és a másikat, akinek volt ereje elhagyni bántalmazó férjét, de következő élettársával már nem bírt. Megszólalt a lányanya is, akititkos anyaotthonba menekült egy véres verés után gyerekével, és az anya is, akit drogos fia bántalmazott.