Ítélet a Zuschlag-perben

2010.03.31. 08:25 Módosítva: 2010.03.31. 08:25
Szerdán hirdet ítéletet a bíróság a közpénzek elcsalásával vádolt Zuschlag János egykori MSZP-s országgyűlési képviselő perében. A vád szerint a volt képviselő és 15 társa összesen 75 millió forintot szerzett meg jogtalanul. Az ügyész 12 évre küldené börtönbe Zuschlagot.

Szerdán hirdet ítéletet a Zuschlag János és tizenöt társa ellen 2008. október 8-án indított büntetőperben a Bács-Kiskun Megyei Bíróság, Kecskeméten.

A hatóság bűnszervezet tagjaként, folytatólagosan elkövetett csalás és más bűncselekmények elkövetése miatt nyújtott be vádiratot Zuschlag János egykori szocialista politikus és társai ellen. A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szerint a vádlottak 75 millió forint állami támogatást szereztek jogosulatlanul civil szervezetek révén. Az eljárás során a bíróság csaknem kétszáz tanút hallgatott meg.

Zuschlag  János az utolsó szó jogán beszél a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon, 2010. március 17-én (Fotó: Ujvári Sándor)
Zuschlag János az utolsó szó jogán beszél a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon, 2010. március 17-én (Fotó: Ujvári Sándor)

Az ügyész vádbeszédében 12 ésc3v fegyházbüntetést kért Zuschlagnak, Lados István másodrendű vádlottal szemben - aki feltáró vallomásával segítette az ügy felderítését - a legenyhébb törvényes büntetést kérte. További hat vádlottra letöltendő fegyházbüntetést, három vádlottra felfüggesztett börtönbüntetést javasolt, míg öt vádlottal szemben pénzbüntetés kiszabását indítványozta.

Zuschlag János, aki egykor az MSZP országgyűlési képviselője, a párt megyei szervezetének ügyvezető elnöke volt, 2007. szeptember 21-e óta van előzetes letartóztatásban.