Újabb fordulat a Mohács polgármestere és a haragosa közötti vitában

2010.04.01. 01:27
Három ügyben a mohácsi önkormányzat, illetve dolgozói javára döntött nemrégiben a bíróság Szekó József (Fidesz) polgármester régi haragosával, Németh Imrével szemben - derül ki a mohácsi városháza közleményéből, amelyet az önkormányzat szerdán juttatott el az MTI-hez.

A közlemény szerint az egyik ügy előzménye: egy Németh Imre által időnként megjelentett gyalázkodó kiadvány aktuális számát a szerző hivatalosan is át kívánta vetetni a hivatal különböző irodáiban, így a jegyzői és a  polgármesteri titkárságon is. Miután a dolgozók eljárása nem nyerte el Németh tetszését, feljelentést tett az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál. Az ügy idén februárban a Fővárosi Bíróságon jogerős ítélettel lezárult. A bíróság jogi álláspontja szerint a Németh Imre provokatív fellépésével szemben tett intézkedés nem sérti az egyenlő bánásmód követelményét.

Egy másik ügyben Németh a Mohácsi Rendőrkapitányságon tartott 2007-es egyeztető tárgyaláson "De, ahogy a Jóisten is rákényszerült erőszakos cselekményekre, ő sem fog attól visszariadni" kijelentést tette - olvasható a közleményben. Szekó József haragosának kijelentéséről az egyik városházi dolgozó emlékeztetőt készített, a leírtak miatt viszont Németh feljelentette őt. Ez az ügy idén januárban a Baranya Megyei Bíróság jogerős végzésével lezárult. A határozat szerint megalapozott ténybeli következtetés vonható le arra, hogy Németh Imre a rendőrségi egyeztetés során az emlékeztetőben rögzített kijelentését megtette - tudatta az önkormányzat.

A városházi közlemény kitért arra, hogy mindemellett Németh többször helyezett ki irritáló transzparenst a városháza előtt "Csalás történt a Városházán? Igazságot a Trianon emlékmű kapcsán!" felirattal. Legutóbb tavaly októberben jelent meg Szekó József haragosa, akkor felszólításra sem volt hajlandó eltávolítani a drapériát, ezért a közterület-felügyelők szedték azt le, majd elkobozták. Az üggyel kapcsolatban indult szabálysértési eljárás idén február 5-én a Pécs Városi Bíróság végzésével lezárult, a határozat 20 ezer forint pénzbírsággal sújtotta Németh Imrét - írták a közleményben.

Szekó József és Németh Imre évek óta haragosok, több jogi eljárást is kezdeményeztek egymás ellen. Viszonyuk akkor mérgesedett el, amikor a Duna-parti város vezetése nem annak a Mohácsi Trianon Társaságnak a pályaművét támogatta a tervezett Trianon-emlékmű felállítására, amelynek Németh Imre is tagja. Németh azóta minden városi ünnepségen tüntet és közgyűlési üléseken is rendre megjelenik.

Kettejük vitája nem csitul, a polgármestert a bíróság - mivel bizonyítottnak látta, hogy két éve leköpte ellenfelét - idén január közepén tettleges becsületsértésben bűnösnek mondta ki, és első fokon, nem jogerősen egy év próbára bocsátotta.

Február 6-án mindketten részesei voltak egy közlekedési balesetnek Mohácson. A Pécsi Újság nevű internetes lap az esetről azt írta, hogy újabb provokáció történt a polgármester és haragosa között. Mohácsi forrásaira hivatkozva azt közölte, hogy Szekó József egy vállalkozó által vezetett autóban utazott, és amikor Németh Imre felismerte őt a kocsiban, körbeugrálta a lépésben haladó járművet és a mobiltelefonjával fényképezni kezdett.

Szekó József a Pécsi Újságnak azt mondta, hogy Németh neki is ugrott az autónak, a helyszínelésre kiérkezett rendőrök pedig a magatartása miatt eljárást indítottak ellene. Úgy vélte, semmi másról nincs szó, mint az illető újabb provokációjáról.