Köztéri zsidózás a feltámadás napján

2010.04.05. 17:05 Módosítva: 2010.04.05. 19:12
Mára virradóan a XI. kerület Brassó úton több helyen zsidózó graffitik jelentek meg, amelyet több arra járó is jelentett a rendőrségnek. A mocskolódó feliratokat a bejelentők a barátaikkal, és a környéken lakókkal azonnal lefestették, írta egyik olvasónk. Az eset megtörténtét a BRFK sajtóügyeletese is megerősítette.

"Húsvétozni indultunk a családdal, amikor észrevettem a feliratokat ("a holokausztot a zsidók csinálták"; "jude free zone"; "zsidócsillag=666"), melyek közül az egyik egy trafóházon, kettő magánházak kerítésén, egy pedig egy játszótér kerítésén és közvetlen közelében voltak." – írta egyik olvasónk, aki kihívta a rendőrséget, és részt vett a feliratok eltüntetésében.

Az estetet tíz óra körül jelentették a rendőrségnek, 11 után már kint is volt két járőrautó olvasónk beszámolója szerint, akik közölték, hogy már szóltak a trafóház tulajdonosának, illetve az Elmünek, akik kedden lemeszelik a graffitiket.  Ezt az információt a BRFK sajtóügyeletese is megerősítte lapunk kérdésére.

A rendőröket kihívó olvasónk, és a környéken lakók azonban azonnal nekiálltak lefesteni a felirarokat.

"Mivel szerintem egy ilyen felirat még 24 órát sem tölthet a házfalakon, főleg nem egy játszótér vagy iskola közelében, ezért ismerősökkel, barátokkal ma délután lefestettük a feliratot. Ez elméletben nyilván rongálásnak minősül, bízom a trafóház tulajdonosának józan ítélőképességében, hogy nem jelentenek fel.

A környék is megmozdult: az egyik utcaszomszéd festéket hozott, a másik ecsetet, az egyik érintett ház tulajdonosa pedig jelezte, hogy a biztonsági kamerájuk felvételeit megnézik, és átadják a rendőrségnek. " – írta olvasónk.

A BRFK sajtóügyeletese arra a kérdésünkre, hogy vizsgálnak-e kamerafelvételeket, illetve semmilyen további kérdésünkre nem válaszolt. A sajtóügyeletes mindössze annyit mondott, hogy vizsgálják az eset körülményeit, bővebb tájékoztatás kedden várható.